Menü Bezárás

A kormány akár tudatosan, akár vétkesen, de embertömegek halálát kísérti vagy okozza

Az ISZOMM álláspontja az egészségügyi vészhelyzetről

Az IgenSzolidaritás úgy látja, hogy a tavaszi járványügyi veszélyhelyzethez, majd az azt követő járványügyi készenléti helyzethez képest őszre beütött maga a járvány, amely immár tarol. Emberek százai halnak meg naponta, s az egészségügyi ellátó kapacitások rohamtempóban telítődtek, legfőképp a mentőkapacitások omlottak össze. Káosz van minden szinten.

A kormány végzetes hibákat követett el a lazításokkal, amelyeket cinikusan fokozott a focimeccsek szimbolikus kivételezése. A kormányzati egészségügyi beszerzésekből a lakosság szinte semmit sem látott, a megelőzési infrastruktúra kiépítése és működtetése, ideértve a szakszerű felvilágosítást is, lényegében elmaradt. A kormány tesztelésekkel szembeni makacs ellenállása, a tesztelések anyagi terheinek az emberek nyakába zúdítása azt az állapotot eredményezte, hogy jobbára csupán a tehetősebb állampolgárok szerezhettek direkt információkat a saját fertőzöttségüket illetően.

A kormány szinte kizárólag kommunikációs fedőműveletekre rendezkedett be. Ehhez képest olaj a tűzre az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény villámgyors meghozatala, amely óriási bizonytalanságokat gerjeszt az egészségügyi ellátórendszer valamennyi dolgozója körében, és soha nem látott pályaelhagyási hangulat támadt. Az IgenSzolidaritás úgy értékeli, hogy az orvosok, az ápolók és a szakszemélyzet járvány idején való egzisztenciális elbizonytalanítása stratégiailag ugyanolyan katasztrofális hatású, mint amikor Sztálin közvetlenül a hitleri támadás előtti időszakban megsemmisítette a szovjet hadiirányítást. Az eredmény ott is, itt is: véráldozat.

Mindezek okán az IgenSzolidaritás annak a vélekedésének ad hangot, hogy a kormány akár tudatosan, akár vétkesen, de embertömegek halálát kísérti vagy okozza.

Ebben a helyzetben az IgenSzolidaritás a következő, haladéktalanul elvégzendő teendőket látja:

  1. Az Országgyűlés a lehető leghamarabb semmisítse meg az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló új törvényt.
  2. A kormány azonnal rendelje el a 14 év feletti korosztályok oktatási intézményeiben a távoktatást.
  3. A kormány késedelem nélkül gondoskodjék a lakosság ingyenes és széleskörű teszteléséről, valamint D-vitaminnal való ellátásáról.
  4. A kormány hirdessen járványhelyzetet, s vállalja fel, hogy a járvány okán munkájukat vesztett vagy vesztő emberek táppénzben részesüljenek mindaddig, amíg rendes jövedelemhez nem jutnak.

2020. november 6.
Huszti Andrea,
elnök

Posted in Sajtóközlemény