Menü Bezárás

A kormány az idén is birkának látja a népet

Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom meglátása szerint a 2022-ben idehaza elszenvedett, hozzávetőlegesen 10 százalékos reáljövedelem-veszteség után az idei esztendő is alighanem további 10 százalékos értékcsökkenésbe torkollik. Ez azt jelenti, hogy a 2024-es esztendőt úgy kezdi majd Magyarország, hogy a munkajövedelemből, illetve nyugdíjból élők életszínvonala egyötödével, sőt a legkevésbé tehetősek esetében egynegyedével marad alul az egyszer már elért, 2021-es állapotokhoz képest.

Az ISZOMM következtetése a Magyar Nemzeti Bank friss, ún. ‘Inflációs jelentéséből’ fakad, amely az élelmiszerek további 26 százalékos, az energiaköltségek pedig közel 40 százalékos emelkedését vetíti előre. Ezzel szemben az MNB számításai szerint a munkabérek mélyen leszakadva, 12-13 százalékkal lehetnek magasabbak, tehát jóval a változatlanul magas, 20 százaléknál is nagyobb infláció alatt maradnak. A Párt által említett, a lakosságra váró újabb egytizedes reáljövedelmi veszteség elsősorban sajnos a családokra és a nyugdíjasokra lesz igaz, hiszen ezek a csoportok költik a bevételeik túlnyomó részét a vészesen tovább dráguló élelmiszerekre, illetve energiára.

Az ISZOMM meggyőződése, hogy érdemi szakszervezeti kiállás, vagy az ezt helyettesítő tiltakozások nélkül a kormány az idén ismét úgy fogja nyírni a népet, mint a birkát. A Párt programja ezzel szemben a minimálbér EU-átlagának elérését célozza, ami jelenleg 1.000 euró, azaz 400.000 forint.

Huszti Andrea,

elnök

Posted in Sajtóközlemény