Menü Bezárás

A MOL teli zsebbel koldul

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom meglátása szerint a kormány-MOL páros szó szerint palira veszi a magyar állampolgárokat a mesterséges üzemanyaghiány szításával.

Ez a kétszemélyes kórus hosszú éveken át azt hangoztatta, hogy a MOL-ban visszaszerzett állami tulajdoni hányad, a nagyvállalatnak juttatott gigantikus koncessziós és egyéb kedvezmények, továbbá a kifogástalanra markírozott magyar-orosz kormányzati kapcsolatok, illetve a hosszú távú szerződések garantálják hazánk ellátásbiztonságát.

Mára kiderült, hogy kevésbé az orosz olaj (és gáz), hanem sokkal inkább a kormány hazugságai az olcsók.

A 480 forintban rögzített lakossági üzemanyagár viszont senkinek nem okoz veszteséget, legfeljebb a MOL profitját mérsékelheti. A MOL idei nyeresége mégis soha nem látott rekordokat döntöget.

Az olaj és az üzemanyag árának manipulálásához sajnos jól jön a háború, mint ürügy. A MOL azonban zavartalanul importálhat Oroszországból, sőt, egyes olajtársaságok ideiglenes távollétében a magyar vállalat lényegében a teljes hazai piacot leuralhatta. A MOL egy ideje a kényelmes monopol helyzetéből szűkíti a kínálatot, s a legkülönbözőbb trükköket veti be az ársapka eltörlése végett. Így például kifejezetten provokatívnak tekinthetők a térségünkben jelentkező finomítói üzemzavarok, akár esetleges szabotázs, akár pedig műszaki hanyagságok okozzák azokat. A MOL százhalombattai üzemének sorozatos leállásai és folyamatos vergődései puszta véletlenekkel aligha magyarázhatók.

A nemzetközi térben a nyersolaj ma már olcsóbb, mint az orosz-ukrán háború előtt volt. Erősen feltételezhető, hogy az ármérséklődés lélektani pillanatát a kormány a lakossági árstop eltörlésére fogja felhasználni, hogy aztán a MOL lendületes emelésbe kezdhessen, aminek legfeljebb csak a konkurencia szabhat majd gátat.

Az ISZOMM álláspontja szerint a helyes megoldás az lenne, ha a kormány a jelenlegi ársapka feletti árak utáni extra áfa-bevételt visszaforgatná a tömegközlekedés energiagondjainak mérséklésére, egyszersmind tehermentesítené az önkormányzatokat a szociális feladataik ellátása során.

Szanyi Tibor,

alelnök

Posted in Sajtóközlemény