Menü Bezárás

Az ápolók az infláció felét bukják

Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom elégtelennek tartja az ápolók tervezett béremelését, ami elvileg ez év közepétől 18 százalékos lenne. Emlékezetes, hogy a legutóbbi ápolói bérrendezés 2022 januárjában volt, ám azóta közel 40 százalékos infláció rombolta a dolgozók és a nyugdíjasok jövedelmét. A kormány másfél év múltán ennek hozzávetőlegesen felét kívánja kipótolni, de ezt sem visszamenőlegesen, hanem csak előre tekintve.

A jelekből az olvasható ki, hogy a kormány az elszenvedett dolgozói veszteségek legfeljebb a felének a kárpótlására hajlandó, amit jól mutatnak a nyugdíjak, illetve a minimálbér terén végrehajtott eddigi korrekciók. Sajnálatos, hogy ennek a politikának a következtében a vállalkozói profitok átlagosan pont annyival növekedtek, mint amennyivel a bérek reálértéke csökkent. Kirívó a nagyvállalatok nyereségeinek és osztalékainak robbanásszerű emelkedése, bár az is tény, hogy ezen cégek dolgozói kevésbé jártak rosszul a kisvállalatoknál alkalmazottakhoz képest. Mindez arra mutat, hogy az elmúlt 1-2 évben fokozódott a magyar dolgozók kizsákmányolása, az itt működő óriáscégek viszont káprázatos Paradicsomban érezhetik magukat.

Az ISZOMM ezért sürget általános és masszív béremeléseket, amely törekvés első érdemi állomása a nettó minimálbér 1.000 eurós értéke lenne.

Huszti Andrea,
elnök

Posted in Sajtóközlemény