Menü Bezárás

Indítsuk be az országot és a társadalmat!

SAJTÓKÖZLEMÉNY 2020. április 17.

Megtartotta első ülését a Szolidaritási Operatív Törzs, a SZOT

Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom által életre hívott Szolidaritási Operatív Törzs (SZOT) ajánlásokat fogalmaz meg a hazai társadalmi szereplők számára, hogy a lehető leggyorsabban elejét vegyük a magyar történelem egyik legnagyobb szociális katasztrófájának, amit a koronavírus-járvány okozott, és amely katasztrófának az Orbán-kormány dilettantizmusa és 10 éves regnálása ágyazott meg.

Az alapvető társadalmi szolgáltatások kötelezettségét, úgymint az egészségügyi, oktatási és népjóléti tennivalókat az állam nem rúghatja le magáról, nem lökheti át a családokra, főleg nem úgy, hogy semmilyen érdemi segítséget nem ad hozzá.

A SZOT mai első ülésén az ország és társadalom fokozatos beindítása mellett döntött. Ennek első lépése, hogy – meghagyva a távmunka lehetőségét – újra kell indítani a munkavégzést a magán és közszférában egyaránt heti négy napban napi hat órában, a közlekedési zsúfoltság enyhítése céljából szabadon variálható munkabeosztással: 7-13, 8-14, 10-16, 12-18 óra közötti munkarendben.

Az általános és középfokú oktatási intézményekben az oktatás beindítása a másik megoldandó feladat. A régen gyakran alkalmazott délelőtti és délutáni bontásban rövidített órákkal és szünetekkel 8-13 és 14-19 óra között ez megoldható. Az érettségi vizsgákat el kell halasztani. Ha százezreknek lehet mondani, hogy ki vagy rúgva a munkahelyedről a semmibe, ha 30.000 beteg idős embernek lehet mondani, hogy itt a vége a gyógyításának, akkor 80.000 érettségizőnek – egészségük védelmében és az esélyegyenlőség jegyében – is lehet mondani, hogy.

Tűrhetetlen, hogy a járvány leple alatt a kormány széles társadalmi csoportokat csonkoljon, vagy lökjön a sírba! 30.000 ápolásra szoruló beteget hazazsuppolni felér egy tömeggyilkossági kísérlettel. Az élethez való jog nem vonható meg sem a munkájukat vesztettektől, sem a koronavírustól eltérő betegségekben szenvedőktől. Az ápolásra szoruló betegeket haladéktalanul vissza kell vinni a kórházakba, s a koronavírus kapcsán pedig elkülönített járványkórházakat kell felállítani. Felmérni a lehetőségét annak, hogy a korábbi rendszerhez hasonlóan az egészségügyi szakellátások igénybe vehetőek legyenek.

A szociális összeomlás láncreakciójának megállítása érdekében pénzt az embereknek. A fenyegető egészségügyi, munkaügyi, oktatási, lakhatási és más katasztrófák enyhítése kizárólag jövedelmi intézkedésekkel lehetséges.

Magyarországon ezért mindenkinek jár a létminimumnak megfelelő minimumjövedelem, ami havi nettó 100.000 forint. Ezen felül minden gyermeket a mai családi pótlék háromszorosa, azaz 37.500 forint illeti meg, s az érintetteket ugyanennyi nyugdíjpótlék. A profitéhség és az állami mohóság mérséklése révén a minimálbér havi nettó 200.000 forintban méltányos.

A vírus nem állt meg, de az élet sem állhat meg. Miközben folyamatos és hatékony védekezést, több fehér köpenyt és kevesebb katonai egyenruhát akarunk látni a további védekezésben az országot és a társadalmat fokozatosan be kell indítani.

Huszti Andrea, Kállai Szilvia, Kalmár Szilárd, Linka Péter, Szanyi Tibor, Székely Sándor

Posted in Sajtóközlemény