Menü Bezárás

Katar, a kapitalizmus paródiája – sörbe fojtva

Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom nagy híve a sportoknak és a tiszta víznek, azonban ami a labdarúgó világbajnokság kapcsán történik, az a legszörnyűbb paródia, ami a kapitalizmus történetében eddig összejött.

Katar egy hozzávetőlegesen három milliós sivatagi olajmonarchia, amely a nemzetközi olajspekuláció hullámain elképesztő méretű dollárhegyeket halmozott fel. Az ország nem kevés megvesztegetési gyanú közepette 2010-ben elnyerte az idei labdarúgó világbajnokság rendezési jogát, gyakorlatilag nulla előkészítettségi szinten. Egyes becslések szerint az elmúlt 12 évben a katari rezsim közel 300 milliárd dollárt fektetett be ennek a mini-államnak az infrastruktúrájába, ideértve a stadionok építését is. Ez az összeg Magyarország két évi nemzeti össztermékét kitevő pénzmennyiség.

A sportági felügyelők szerint minden készen áll a most vasárnapi kezdésre. A pénzen túli ár azonban 4.000 munkás halálát jegyzi, továbbá százezrek panaszkodnak az elmaradt munkabéreik miatt. Ez a jelenség a tőkés kizsákmányolásnak a nyugati világban szinte felfoghatatlan szintjét jelenti. Ugyancsak idegborzoló, hogy a katari despoták brutálisan elnyomják az emberi jogokat, különösen a nők jogait tagadják meg, mindezt vallási terror közepette.

A futballt körülvevő nemzetközi pénzvilág, ideértve a legfontosabb sportdiplomáciai döntnököket azonban a sport eszméitől fényévekre elrugaszkodva, továbbá szemet hunyva az egész rendezés brutális háttere fölött, csak a zsebükkel törődnek.

Ebbe a szomorú folyamatba csapódott a kezdés előtti hír, miszerint a katari illetékesek olyan szinten nehezítették meg a sör fogyasztását és reklámozását, ami gyakorlatilag tilalmat jelent. A főszponzor, az egyik legnagyobb amerikai sörmulti, most levegő után kapkod, s fut a pénze után.

Az előjelek szerint sok résztvevő és szurkoló változatos performanszokra készül. Előzetesen már számos világsztár utasította vissza a katariak különböző felkéréseit.

Másokat viszont nem érdekli a foci fedőnév alatt fortyogó fertő. A hírek szerint Orbán Viktor a helyszínre készül, jóllehet az állami forint-százmilliárdokkal kitömött magyar futball már a selejtezők során kipotyogott.

Az ISZOMM szerint egy ilyen zavaros történetben magyar miniszterelnöknek nem lenne helye. Orbán Viktort azonban sajnos másmilyen anyagból faragták.

ISZOMM Sajtó

Posted in Sajtóközlemény