Menü Bezárás

Orbán “Csodaországban”

Reagálás Orbán Viktor rádiónyilatkozatára

Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom visszautasítja a miniszterelnök minapi szóhasználatát, amelyben a kormány által (is) fizetett hivatásos ellenzék kapcsán dollárbaloldalt emleget. Az MZP által üzemeltetett Mindenki Magyarországa Mozgalom ugyanis távolról sem tartozik a baloldalhoz, de a vele együttműködésben lévő liberális, zöld és náci pártok szintén nem.

A magyar baloldalon jelenleg három ismertebb párt, nevezetesen az ISZOMM, a Munkáspárt és az Európai Baloldal található, s mellettük számos értékes műhely, mozgalom, amelyek egyébként sem az orbáni államtól, sem pedig külföldről egy árva fillért nem kapnak, hanem kizárólag a hazai támogatóik adományaiból működnek.

Hasonlóan, a magyar miniszterelnök az energia-ügyek terén is torz álomvilágban él. Az ISZOMM erősen álságosnak tartja Orbán Viktor hamis állításait az olaj, illetve gázárakról, jóllehet új minisztere, aki egyben a NER házi energiacégének elnöke, igazán felvilágosítást adhatna a világpiaci helyzetről: az amerikai és az orosz olaj, illetve gázárak lényegében azonosak, hiszen ezek a mindenkori tőzsdei jegyzések alapján alakulnak. A magyar helyzet annyival rosszabb, hogy hazánk teljesen indokolatlan felárakat fizet az orosz eladóknak. Amennyiben például az orosz gáz olcsó lenne, akkor azt nem kellene horror áron forgalmazni idehaza.

Harmadjára, az ISZOMM képtelenségnek tartja Orbán Viktor állításait az Ukrajnának szánt EU-s támogatásról, amiből ugyan kihúzza magát, azonban kétoldalú alapon mégis folyósítana. Mindaddig ugyanis, amíg a magyar költségvetés deficitben van, addig a kormány minden új kötelezettségvállalása szabadpiaci hitelből történik. Magyarország jelenleg az alkalmi pénzpiacokról finanszírozza magát, miközben ezeknek a feltételei lényegesen rosszabbak, mint az EU által intézményesen felvenni szándékolt hitel. Más szavakkal szólva a magyar kormány nem csak az energiát, de a hiteleit is borzalmas felárakkal szerzi be, ami fogalmilag közel áll a hűtlen kezeléshez.

ISZOMM Sajtó

Posted in Sajtóközlemény