Menü Bezárás

Szanyi Tibor: Nem hull a hó. Nem fúj a szél. A közvéleménykutatók viszont mesélnek.

Megjelent a Városi Kurírban 2020. december 21-én.

A gőg

Nem hull a hó. Nem fúj a szél. A közvéleménykutatók viszont mesélnek.

Megjöttek az év végi “számok”.

A közvéleménykutatók persze kínosan ügyelnek arra, hogy a közzétett adataikat még véletlenül se lehessen egzakt módon összehasonlítani, ezért a “ki a nyerő” típusú valós kérdést különböző (rafinált) módokon jelenítik meg, ráadásul szinte soha nem kalkulálva azzal, hogy az egyéni nyertesek alaposan átírhatják az összes jóslatot, illetve hogy pont a listákra szavazhatnak a külhoni magyarok is, akik egyébként egy erős 5 %-ot rá szoktak tenni a Fidesz eredményeire.

Nos, a (piacinak mondott) Medián úgy mérte, hogy ha a választáson csak két lista között lehetne választani, akkor a választani tudó “biztos” szavazók 54 %-a voksolna a Fidesz-KDNP-re, s 45 %-a pedig az ellenzéki pártok összefogásán alapuló közös listára, 1 százaléknyian pedig valamilyen más listát látnának szívesen. Akárhogy nézem, ez nem feltétlenül indokol győzelmi indulókat az ellenzéki térfélen.

Az ellenzéki holdudvarba sorolt Publicus viszont teljesen más eredményre jutott. Szerinte a Fidesz-KDNP listára a választók 29 %- a szavazna, az ellenzékre 33 %, a valami másra pedig 37 %. Erre viszont már beindult az ellenzéki győzelmi harsogás.

(Megjegyzem, 25 százalékponttal lejjebb mérni a Fideszt, az abból ered, hogy “kicsit” más volt a Publicus kérdése, mint a Mediáné. Ez utóbbi ugyanis arra keresett választ, hogy mi lenne, ha csak két lista lenne, a Publicus pedig a arra, hogy egyik, vagy másik, vagy egyéb?)

De nézzük a Záveczet! Ennél az (ugyancsak piacinak mondott) intézetnél 34 %-on áll a Fidesz-KDNP listája, 37 %-on pedig az ellenzéké, illetve 29 százaléknyian valami mást szeretnének, ha egyáltalán. Na, erre már végképp beröffent az ellenzéki diadalkommandó.

Mit ád Isten, ezen a hétvégén a kormányoldal felé sorolt Nézőpont is hallatta a hangját. Szerintük a kormányoldal listája 51 %-ra, az ellenzéké 43 %-ra lenne érdemesítve a biztos szavazók körében, s csupán 6 százaléknyian gondolkodnak másként. Még nem láthatjuk az erre adott ellenzéki reakciókat, de ha csak a liberális sajtóban megjelenő cikk-címeket nézem, akkor a lefitymálás hangulata jön át. Valószínűleg nem nagyon nézik a részleteket, ugyanis a Nézőpont világosan hozzátette, hogy az ő kimutatásaikban a határon túliak véleménye is tükröződik.

Ha úgy nézzük, hogy egy piaci és egy kormányzati kutatóintézet a kormány győzelmét vizionálja, egy másik piaci és egy ellenzéki intézet pedig az ellenzéki hatosfogat sikerét, akkor az nekem, gyakorló politikusnak annyit tesz, hogy a helyzet jelenleg inkább döntetlen, mint bármi más.

Azt azonban hadd tegyem hozzá, hogy az elmúlt 10 évben az ellenzéki várakozások rendre csúfosan elmaradtak a végeredményekhez képest, szóval egy félidős döntetlennél ellenzéki győzelemről harsogni, az finoman szólva is a “hübrisz” megkísértése, közkeletűen szólva felesleges gőg.

Márpedig sajnos megint a gőg árad az ellenzéki hatosfogat felől, és az őket támogató liberális médiában. Már csak ellenzéki mivoltomból fakadóan is nyilván azon mesterkedem, hogy bukjon Orbán Viktor kormánya. A választópolgárok szemszögéből nézve azonban inkább egy O1G vs. GY1G versengés látszik, ahol egyik versenyzőtől sem várható, hogy 2022-től majd az emberek jövedelmi helyzetével, azaz a szociális válság leküzdésével foglalkozna. Mindketten teljesen jól elvannak az irányított magyar tolvajkapitalizmus létével, s leginkább azon megy a küzdelem, hogy kinek a haverjai lophassanak többet, meg egyáltalán.

Az én figyelmem viszont arra az egyiknél 1, a másiknál 37, a harmadiknál 29, a negyediknél pedig 6 százaléknyi emberre összpontosul, akik amolyan “belgaként” szemlélik ezt az O1G:GY1G cirkuszt, viszont a pénzük pont olyan pokolian kevés, mint a harctéren okoskodóké.

Attól tartok, hogy mindaddig, amíg ez az immár másfél évtizedes Orbán-Gyurcsány cirkusz határozza meg a magyar emberek tudatát, addig pont ugyanott fogunk tartani, ahol az elmúlt 15 évben voltunk. A béka segge alatt.

Talán sokaknak rémlik az a vicc, hogy a fasiszták és a partizánok felváltva kergették ki egymást az erdőből, majd egyszer csak jött az erdész, és mindkettőjüket elzavarta. Az én álmom az, hogy a magyar nép váljék végre erdésszé!

Ha csak fákat nevelnénk, az is többet érne az elmúlt időszak testi-lelki nyomoránál.

Szanyi Tibor

Utóirat:

A markáns baloldali politikai programjával 9 hónappal ezelőtt bemutatkozó ISZOMM immár a politikai térképre került. A Nézőpont év végi közvéleménykutatása szerint a párt átlépte az országosan 1 %-os támogatottságot. Korábban a Medián mutatta ki, hogy a Huszti-Szanyi-Székely vezette mozgalomról a szavazópolgárok 2 %-a mondta elképzelhetőnek, hogy szavazna is rá, tényszerűen pedig az októberi szerencsi választásokon 2,23 %-ot értek el.

Az ISZOMM sikeresen világra jött. Látható és hallható a magyar politikai arénában.

A párt 2020-as jelmondata: „Pénzt az embereknek!”

Posted in Írtunk