Menü Bezárás

Reagálás a magyar-EU megállapodásra

SAJTÓKÖZKLEMÉNY

Jóllehet még nincs fenn teljesen az i-n a pont, az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom megnyugvással fogadja a hétfő éjjel bejelentett megállapodást, amely megnyitja a “brüsszeli” pénzek Magyarországra áramlása előtti utat.

Az ISZOMM emlékeztet korábbi alapvetésére, miszerint az EU-s támogatások Magyarországnak is járnak, a kormánynak pedig alapvető kötelessége ezeket hazahozni. A mostani jelek szerint mindkettő megvalósulhat.

Az ISZOMM ugyanakkor eddig is és most is értetlenséggel fogadja, vajon mi értelme volt, illetve van a huzavonáknak olyasmik felett, amik már rég és automatikusan megvalósulhattak volna? A magyar kormány ugyanis legfeljebb annyit ért el, hogy az általa keltett feszültségek valamelyest enyhültek.

Ha Magyarországon nem lenne mindent átható csalás és korrupció, akkor a pénzek sem kerültek volna veszélybe. Most, hogy a kormány elindulni látszik a szabálytalanságok felszámolásának útján, az EU immár a lehetséges felzárkóztatási források egyharmada helyett “csupán” azok egynegyedét fagyasztotta be, ám ezeket sem véglegesen, hanem a hazai viszonyok javulásának függvényében feloldhatóan.

Megjegyzendő ugyanakkor, hogy a (Covid utáni) helyreállítási alapok továbbra is teljes blokkolás alatt állnak, s csak a kormányzati vállalások (ún. mérföldkövek) teljesítése esetén nyílnak meg, jóllehet ez valamennyi tagországra vonatkozik.

A mérleg magyar serpenyőjében tehát az van, hogy elvileg egyetlen eurócenttől sem esünk el, viszont ezért még érdemben javulnia kell a jogállamisági állapotunknak. Ez eddig is világos volt, csak erről most megállapodás született, ami felér Orbánék beismerő vallomásával.

Az EU serpenyőjében pedig az van, hogy töretlen egységet tud felmutatni úgy a globális vállalati minimumadó (15 %), mint az Ukrajnának juttatandó segély, továbbá az oroszokkal szembeni szankciók vonatkozásában. (A minimumadóban érdekelt országok számára egyébként teljesen érdektelen, hogy az adott állam hány komponensből rakja össze ezt a minimumot.)

Az ISZOMM ugyanakkor felhívja a kormányt és annak parlamenti ellenzékét, hogy hagyjanak fel az ostoba sárdobálásaikkal, s összpontosítsanak a mentközben hazánkra omlott szociális válság felszámolására, aminek első lépése az EU átlagát jelentő 1.000 eurós minimálbér bevezetése.

Szanyi Tibor,

alelnök

Posted in Sajtóközlemény