Menü Bezárás

Özönvíz

Hazánk közösségi pártja, az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom felhívja a figyelmet arra, hogy az eddigi klímaváltozás nyomán beálló helyzetekre reagálni is kellene! Tarthatatlan például, hogy Magyarország vízgazdálkodása a XIX. századi alapelveken nyugodjék, amelynek lényege a vizeink szoros keretek közt tartása, s az ezeken felüli vizek mihamarabbi eltávolítása.

Most, egy több hónapos szárazság után hirtelen egy óriási víztömeg fog lefolyni a Dunán és más folyóinkon, s a jelenlegi kapacitásaink legfeljebb arra elégségesek, hogy a gyors távozást erősítsük, úgymond védekezünk ahelyett, hogy a beáramló víz akár csak egy részét megtartsuk, s visszajuttassuk az immár a talajvizeiket is elveszítő mezőkre.

A várható esők sajnos nem kompenzálják a nyáron elszenvedett veszteségeinket. Tudomásul kell venni, hogy a Kárpát-medence mindig is főként a befolyó vizekre támaszkodott, s éghajlatunk inkább száraz. Ez a jelenség csak fokozódik, s mind a befolyó víz, mind pedig az eső összmennyisége csökken, így elemi törekvés kellene legyen ezek megtartása. Sajnos azonban továbbra is a minél gyorsabb elvezetést szorgalmazzuk, “árvízi védekezés” hamis címszó alatt.

Az ISZOMM álláspontja szerint a közelgő abszolút vízhiány a magyar jólléti állapotokat tovább fogja rontani, s a politikai szereplők egy sor óvodás szintű vitát félretéve jóval nagyobb figyelmet kellene fordítsanak a vízgazdálkodásra. Az ISZOMM politikai programja jelentős részt erre épül.

Bíró Zoltán
alelnök

Posted in Sajtóközlemény