Menü Bezárás

2025-ös délibábok

Magyarország közösségi pártja, az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom szomorúan állapítja meg, hogy az Orbán kormánynak 15 év után esik le a tantusz, miszerint az emberek jövedelmével és a lakhatással kiemelten kell foglalkozni. Az ISZOMM – az egészségügy és az oktatás mellett – e két témát már születése óta (2020) a legfontosabbak között sorolja, de ez eddig legtöbbször süket fülekre talált nem csak a kormányzati, de sajnos az ellenzéki oldalon is. Elképesztő, hogy a nagytőke különböző pártokba és a médiába szorult ügynökei milyen kitartóan tudnak amellett érvelni, hogy a béremelés káros.

A Párt ugyankkor megjegyzi, hogy a lakáshitelek és egyéb hangzatos támogatások minden vonzerejük ellenére leginkább árfelverő hatásúak, azaz a fiataloknak ettől még nem lesz könnyebben lakásuk, hanem többet szenvednek egy-egy négyzetméterért.

Az ISZOMM álláspontja szerint a közösségi lakásgazdálkodás a valódi megoldás, tehát az állami bérlakásépítés arányának növelése, az üres lakások bérbeadásának előmozdítása és a lakbérek kordában tartása együttesen hozhat javulást.

Ami pedig a fizetéseket, jövedelmeket illeti, az ISZOMM kitartóan a havi nettó ezer eurót kitevő minimálbér bevezetése mellett van, mert ez tudná a többi bért is felfelé tolni. Az egymilliós átlagbér belengetése hamis, mert ha csak a NER-lovagok tolvajlását erősíti a kormány, s mindenki más bére ugyanott marad, akkor az átlag természetesen emelkedik, de a népnek abból még semmi jó nem származik. A béremelés mindenkori fedezete a tőkés profitokban rejlik, tehát elsődlegesen osztozkodás kérdése.

Az Igen Szolidaritás ugyanakkor üres ígérgetésnek tekinti a gazdasági semlegességtől várni a magyar teljesítmények berobbanását, ugyanis nem mi döntjük el, hogy a német tulajdonosok hol értékesítik az Audikat, BMW-ket és Merciket, illetve a kínaiak az akkumulátoraikat és így tovább. A semlegesség mindaddig egy szólam, amíg azt mások el nem ismerik, továbbá Magyarországot (jelentsen ez bármit is) eddig sem gátolta semmi, hogy azt és onnan vásároljon amit és ahonnan akart.

Szanyi Tibor

elnök

Posted in Sajtóközlemény