Menü Bezárás

A svédek most a spájzban vannak

Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom előremutatónak tartja a 2023 első félévében esedékes svéd uniós elnökség célkitűzéseit, különös tekintettel arra, hogy az egész esztendő egyben az európai tudások éve is.

Figyelemmel arra, hogy a svédek által vázolt menetrend a Magyarországra (és külön Lengyelországra) vonatkozó ún. 7-es cikkely szerinti Tanács-i eljárás tárgyalását a tavaszra teszi, az a következtetés vonható le, hogy addigra már várhatóan ismert lesz a magyar kormány végleges álláspontja a NATO-bővítés kapcsán, de elég idő marad arra, hogy a nyárig eredmények szülessenek a magyar ügyben.

Az ISZOMM értékelése szerint Svédország és Finnország NATO-csatlakozása magyar megerősítésének lebegtetése elsősorban Törökország felé tett orbáni gesztusként értékelhető. A NATO-bővülés vontatott pályán tartása azonban Oroszországnak sincs ellenére, de az USA is kihasználhatja európai befolyássásának növelésére, amennyiben a NATO-védernyő helyett kétoldalú katonai megállapodások születnek a két északi jelentkező és az amerikaiak között. A jelenlegi magyar magatartás egyenlege tehát az EU tudatos gyengítése.

Az ISZOMM álláspontja szerint az EU és benne Magyarország elsőrangú érdeke saját biztonságának és védelmének önálló megteremtése, ami egyben az oroszok és az amerikaiak együttes távoltartását kell eredményezzék.

Szanyi Tibor

alelnök

Posted in Sajtóközlemény