Menü Bezárás

Erőt demonstrálni!

PÁRTKÖZLEMÉNY

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országosan 1000 fő megkérdezésével készített vizsgálatot a karanténoktatásról.

A felmérésből kiderült, a tanárok 42,9 százaléka kénytelen volt saját pénzből beruházni digitális eszközökbe, mert a technikai háttér és az internet biztosítása központi megoldásként még csak kérdésfelvetés szintjén sem merült fel.

A központi fejetlenség közepette a válaszadók átlagosan 51524 forintot költöttek saját zsebből a digitális oktatás megvalósítására, vagyis a munkájuk elvégzésére. Feltehetően a szülőknek még ennél is jobban bele kellett nyúlni a zsebükbe.

Közben a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) online sajtótájékoztatón jelezte: a szakképzési centrumok csak azoknak a tanároknak fizetnek végkielégítést, akik 60 napig nem tudnak elhelyezkedni, és erről nyilatkozatot tesznek. Vagyis akik nem írták alá, hogy július 1-től a Kjt. alól a Munka Törvénykönyve alá kerülnek – a PSZ belső felmérése szerint ezen pedagógusok aránya 17 százalék -, azok június 30-i hatállyal nem kapják meg a végkielégítésüket.

Az csak hab a tortán, hogy már 2019 végén felhívta a figyelmet a Magyar Szakszervezeti Szövetség a munkaügyi bíróságok megszüntetésére, a munkavállalók megfélemlítésére, érdekérvényesítő lehetőségeik korlátozására.

Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom arra hívja fel a pedagógus-társadalom figyelmét, hogy a kérlelés-petíció-tüntetés szentháromságának ideje réges régen lejárt, szülőknek és tanároknak egymással szolidaritást vállalva erőt kell demonstrálni. A diákok már megmutatták a netadós tüntetéskor, hogyan kell ezt csinálni. Tanuljatok tőlük – Veletek vagyunk.

2020. június 26.
Huszti Andrea

Posted in Sajtóközlemény