Menü Bezárás

Huszti Andrea: Az oltásra várók megkülönböztetése az emberi jogok sárba tiprása

PÁRTELNÖKI NYILATKOZAT

Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom (ISZOMM) elnökeként felkérem a mérvadó hazai pártokat és minden felelősségteljes közéleti megszólalót, hogy hagyjanak fel egymás oltásellenességgel való minősítgetésével. Vannak ugyan különféle elégedetlenségek, de nem tudok olyan számottevő politikai szervezetről, amely oltásellenes lenne. Most tényleg a minél szélesebb körű beoltottság elérése a nemzeti ügy.

Ugyanakkor a Magyar Országgyűlés valamennyi ellenzékinek mondott pártja is zokszó nélkül megszavazta a rendkívüli jogrendet, majd az egészségügyi jogállásról szóló törvényt. Ennek megfelelően kérem, vegyék lejjebb a hangerejüket, és viseljék döntésük következményeit! Egyúttal köszönöm Székely Sándornak, pártunk országgyűlési képviselőjének, hogy a fenti szégyenekhez nem csatlakozott.

A kialakult kakofóniát azonban csak gerjeszti a kormány által kibocsátott ún. “Védettségi igazolvány’, amely a nevétől eltérően csupán annyit lenne hivatott igazolni, hogy az illető valamikor oltást kapott. Sajnos azonban a társadalmi platformokon egyre többen jelentkeznek olyanok, akik saját maguk szerint is teljesen indokolatlanul kaptak ilyen dokumentumot.

A WHO, az egészségügyi világszervezet épp a minap állt el a hasonló dokumentumok támogatásától, ugyanis sem az oltás, sem a betegség elmúlása, sem pedig egy-egy negatív teszt nem jelent feltétlen biztonságot, sem az érintett ember, sem pedig az adott környezete számára.

Mindez befolyásolhatja az EU nyáron bevezetni tervezett ún. “Digitális zöldigazolványának” sorsát is, amely – a teljesen zavarosra sikerült magyar igazolványhoz hasonlóan – érdemben igen keveset bizonyít, ám szerencsére senkit nem kötelez annak elfogadására.

Ebben a helyzetben azonban felmerül, hogy országok, hatóságok, szolgáltatók és még sok mindenki más esetleg azon töri a fejét, hogy a fenti igazolványokkal nem rendelkezőket, legfőképp a még oltásra váró fiatalokat hátrányosan megkülönböztesse. Ha ilyen történne, az az emberi jogok sárba tiprása lenne.

Senki nincs biztonságban, amíg mindenki nem kerül biztonságba. Ez most az elemi szolidaritás konkrét jelszava.

2021. április 6.
Huszti Andrea, az ISZOMM elnöke

Posted in Pártelnöki nyilatkozat