Menü Bezárás

Kannabisz – reakció a német szabályozásra

Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom kibővíti az “Európa az európaiaké” című EP választási programját a kannabisz alkalmazása európai szabályozásának igényével.

A kannabisz orvosi, illetve rekreációs használata egyre inkább legális az európai országokban. Több helyütt a dekriminalizáció, valamint a tolerancia eszközeit érvényesítik, másutt részletesen szabályozzák. A trend egyértelműen a képmutatás felszámolása.

Ma már nyilvánvaló, hogy társadalmi, közegészségügyi, valamint társadalombiztosítási szempontokból az alkoholfogyasztás és a dohányzás borzalmas károkat okoz, mégis széles körben legális. Az élelmiszerek, továbbá élvezeti cikkek só, cukor és adalék-, illetve maradványanyag tartalma szintén elképesztő méretekben rongálja az európai emberek egészségét. Ezekhez képest a kannabisz orvosi, avagy rekreációs használata kvázi a lepkelehelet kategóriába tartozik, mégis hisztérikus viták övezik.

Az ISZOMM nem kíván pálcát törni semelyik doktrína mellett, azonban feltétlenül szükségét látja egy egységes irányba mutató és konstruktív európai szabályozásnak. Tényszerű, hogy a kannabisz fogyasztása a fiatal generációk soraiban tömegesen terjed, s ezeket a rétegeket kiteszi az ellenőrizetlen minőségű termékek okozta károknak, az anyagi terhekről, továbbá az esetleges kellemetlen jogkövetkezményekről nem is beszélve. Az európai országok közötti “belső” utazások sajátosságai képtelen helyzeteket állíthatnak elő úgy, hogy az egyes emberek ruháiban, csomagjaiban meglapuló, gyakran el is felejtett kannabisz maradványok akár meghurcolásokba is torkolhatnak.

A párt egyúttal értelmes hazai társadalmi vitát is szorgalmaz, hogy a többi európai ország felé mutatott magyar álláspontok ne csupán a kétes erkölcsű kormány szemforgatását, hanem az annál jóval erősebb társadalmi többségi nézetrendszereket tükrözzék!

Szanyi Tibor
elnök

Posted in Sajtóközlemény