Menü Bezárás

Legyen előválasztás! Levél a pártelnököknek

Tisztelt Pártelnök!

Korábbi leveleim szellemében a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6. számú választókerületben nemrég lezajlott választások tanulságai okán kérem a figyelmét.

Felidézem, hogy pártom, az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom kezdetektől fogva előválasztást sürgetett. Ez sajnos az ön és mások döntése folytán elmaradt. A kialakult eredmény pedig lehangoló, hiszen az ellenzéki vereségen túl egy olyan történelmi referencia keletkezett, amelynek árnyéka a jövőre is rávetül.

Történt mindez annak ellenére, hogy számos értelmiségi véleményvezér, művész, politológus és más személyiségek emelték fel a hangjukat a jobbikos jelölt vállalhatatlanságáról szólva. Az is fájó, hogy az ügynek az utórengései sem biztatóak, látva az ellenzéki oldalon kipattanó nyilvános vitákat, vádaskodásokat.

Az ön által is bizonyára ismert, előzetes közvéleménykutatási adatok ebben a választókerületben a kormányoldal hozzávetőlegesen 5, vagy több százalékpontos előnyét mutatták, ami csak nagyon ritkán és nagy szerencsével dolgozható le. Például egy jó ellenzéki jelölt, kiegészülve az ellenfél esetleges szarvashibáival talán hozhattak volna meglepetést. Esetünkben azonban egyik feltétel sem volt adott.

Ugyancsak problémásnak tartom, hogy a jobbikos jelölt mögé hamis tétet állítottak. Félretéve a romantikus magyarázatokat, ez a választás nem tudta volna lebontani a kormányoldal kétharmados többségét. Nyilván, akár utólag is lehetett volna ünnepelni a kétharmad megszűntét, aminek hamissága viszont rögtön az első kétharmados szavazásnál kibukott volna.

Egy ilyen helyzetben a hazárdjátékok helyett a tisztes helytállás, valamint a közös jelöltet futtató pártok jövőképének, programjának ismertetése, népszerűsítése alighanem eredményesebb cselekedet lett volna. Vélem ezt annál is inkább, mivel a fenti stratégiával az ISZOMM által támogatott jelölt 2,23 %-os eredményt ért el, egy vadonatúj párt és egy teljesen új jelölt együttesében.

Úgy tudom, nem kell önt meggyőznöm az ellenzéki előválasztások elvi hasznáról, azonban erős kétségeim vannak a gyakorlati vonatkozásokban, hiszen egy óriási lehetőséget most is elengedtek, illetve nem látom, hogy a 106 választókerületre kiterjedő előválasztások mikéntjében érdemi előrelépés lenne.

Ötleteink természetesen nekünk is és mindenki másnak vannak, lennének. Az idő azonban ennél sürgetőbb. Javaslom, a témában élenjáró szervezetek valamelyike, a Civil Előválasztási Bizottság, az aHang, valamint a Számoljunk Együtt, vagy ezek konzorciuma kapjon egy közös megbízást a rendszer kidolgozására, s az egyes pártok ne egymásra licitáljanak a mikénteket illetően, kiváltképp ne a nyilvánosságra épített egyéni várakozások jegyében! Ez a megoldás egyúttal elejét vehetné annak, hogy néhány párt hirtelen előálljon egy diktátummal, mondván, nincs idő másra, ahogy az Borsodban is történt.

Egy nyugodt tempóban előkészített előválasztás arra is alkalmas lenne, hogy az jelölteket érő esetleges valós vagy politikai balesetek esetében is nyilvánvaló legyen a start előtt elbukók pótlása, jelesül a második stb. helyezett személyében.

Megerősítem tehát, hogy az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom az esélyegyenlőség igényével szervezett ellenzéki előválasztások meggyőződéses híve. Örömmel venném tehát, ha ön is megtisztelne a fenti javaslatomra adott válaszával.

Köszönettel és együttműködő tisztelettel:

Huszti Andrea, elnök

Kapták: Fekete-Győr András, Gyurcsány Ferenc, Kanász-Nagy Máté, Karácsony Gergely, Kunhalmi Ágnes, Schmuck Erzsébet,
Szabó Tímea, Tóth Bertalan,
másolatban: Számoljuk Együtt! Mozgalom, Civil Előválasztási Bizottság, aHang

Posted in Velünk történt