Menü Bezárás

Levél Márki-Zay Péternek

Tisztelt Miniszterelnök-jelölt Úr!

A Magyar Országgyűlés Igazságügyi Bizottsága várhatóan november 22-én tárgyalja Székely Sándor (független) országgyűlési képviselő indítványát, ami arról szól, hogy a jövőben csak olyan képviselőcsoportok alakulhassanak, amilyen listáknak a választók mandátumot adtak. Röviden: “egy lista – egy frakció” elv.

A javaslat konkrétan is rámutat, hogy jelenleg két olyan frakció működik az Országgyűlésben, amelyek mögötti választói akarat érdemben nem mutatható ki. A KDNP évtizedek óta, a Párbeszéd pedig még sohasem mérettette meg magát önállóan, mégis fontos jogosítványokkal és közpénzzel bőségesen felszerelve vesznek részt a törvényhozás folyamataiban.

Ez a rossz példa eléggé ragadós, hiszen a mai magyar Országgyűlést alkotó frakciók mögötti pártok immár egyike sem kíván önállóan a választók elé állni 2022-ben, hanem két szövetségbe tömörülnek, de már alsó hangon kilenc frakció körvonalait hirdetik.

Ez így a politikai korrupció és a káosz melegágya.

Amennyiben pártom, az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom jól értette az ön törekvéseit, akkor ön a korrupció felszámolásának és a stabil kormányzásnak a híve. Ez a mi szándékainkkal is egybe cseng, hiszen a többi, Országgyűlésbe igyekvő ellenzéki párthoz hasonlóan kifejezetten érdekeltek vagyunk a kormányváltásban, de még ennél is elkötelezettebbek vagyunk a jövendő kormány stabilitása iránt, legfőképp a szociális válság hatékony felszámolása érdekében.

Erős kétségeink vannak abban, hogy legkevesebb hét frakció vitáinak kitett kormánytöbbség működőképes-e? Ha az ön által vezetett szövetség többségre is jut a következő választások során, ám azonnal hét részre szakad, úgy a Fidesznek elég lesz ezek közül csupán egyetlen további frakciót maga mellé állítania, s indulás helyett ön máris bukott miniszterelnök-aspiránssá válik. Emlékezetes, hogy az ún. “pedofiltörvény” elfogadása során a Jobbik már világosan megmutatta, bizony képes elhagyni szövetségeseit és a Fidesz-KDNP rezsimnek adni a támogató szavazatait.

Ez azonban másokkal is előfordulhat, ha az ön törékeny koalíciója, avagy a biztos kormányzati részvétel közötti választás jön fel a pártok horizontjára. A rendszerváltás óta már kétszer is megesett, hogy az adott párt a “Nem, nem, soha!” pozícióját feladta a kormányzás kínálta lehetőségekért: SZDSZ, FGKP.

Nyilván ön sem szorul rá az én úgymond külső tanácsaimra. Mégis veszem a bátorságot felhívni önt Székely képviselő úr javaslatának konstruktív mérlegelésére. Ez ugyanis az ön esetleges kormányon maradásának egyetlen kézzel fogható garanciája.

A gyakorlati szempontokon túl azonban vannak elvi megfontolásaink is. A fantomfrakciók léte most is alkotmányos aggályokat vet fel (t.i. a választói akarat önkényes és anyagi haszonelvű eltérítése). Amennyiben ez kizárólagossá válna, úgy már inkább puccsról kellene beszéljünk.

A helyzetet bonyolítja az ellenzéki pártok soraiban terjengő nézet, miszerint a mai alaptörvényi állapotok illegitimek. Ha ez így lenne, akkor számunkra az válik elsődleges jogi kérdéssé, vajon e nézet hívei milyen megfontolásból szolgálják ki egy illegitim rezsim összes törvényének betűjét és szellemét, egyszersmind ‘bekacsintják’ az adott játékszabályokat, különösen azokat, amelyek – egyébként – temérdek közpénzt biztosítanak számukra?

A mi válaszunk egyértelmű: korrupció felsőfokon. Remélem, ezzel világossá tettem, kiket is lehet vérbeli fideszbérenceknek nevezni.

Üdvözlettel:

Szanyi Tibor,
miniszterelnök-jelölt (ISZOMM)

Posted in Írtunk, Sajtóközlemény