Menü Bezárás

Monopoly csiki-csuki

Az ISZOMM egyetlen könnycseppet sem morzsol el Bige László műtrágyakirály anyagi fájdalmai okán, már csak azért sem, mert a Péti Nitrogénművek közel egy évszázados működéséből rá eső 20 év során sokszoros milliárdossá hízta ki magát a cég viszonylagos monopolhelyzetéből adódó csiki-csukikkal.

A péti nitrogénműtrágyákról is köztudott, hogy rettenetes sok, ráadásul irgalmatlanul drága orosz földgázból, egyúttal rettenetesen sok széndioxid kibocsátással készülnek, amik kétségtelenül emelik a terméshozamot, no pláne a gazdák anyagi terheit, azonban egyúttal a szántóföldek és a talajvíz gyilkosai is Ha a Péti Nitrogénművek esetleg tényleg bezárna, az nyilván csökkentené a magyar gazdasági szuverenitást, azonban a magyar mezőgazdaság elvonási tünetei hamar kezelhetők lennének.

Az ISZOMM meglátása szerint a tulajdonos Bige László üzembezárási csiki-csukija valójában arcátlan kapitalista zsarolás, hogy az OTP-től felmarkolt hitelekből összetákolt cégbirodalmát és fejőstehenét nehogy megkaparinthassa Csányi Sándor. Éves szinten 20-30 milliárd forintnyi tiszta zsákmányon megy a marakodás, miközben a nitrogénműtárgya nevű méreg elképesztő mértékben pusztítja a környezetünket a levegőtől kezdve a vizeken át a talajokig, sőt, az élelmiszereinkig bezárólag. Megjegyzendő viszont, hogy a műtrágyának azonban mégis lehet pozitív szerepe, éspedig a precíziós mezőgazdaságban, amely csupán töredék annyi szert használ, mint amennyit egyes pancsergazdák ész nélkül kiszórónak a földekre.

Az ISZOMM arra kéri a magyar földműveseket, hogy ne pánikkal, hanem technológiai fejlesztéssel reagáljanak a két említett oligarcha marakodására, s így vegyék el a monopolista ipar- és pénzbárók agrártermelőket fosztogató kedvét!

Bíró Zoltán,
alelnök

Posted in Sajtóközlemény