Menü Bezárás

Olcsó vendégek a hazai dolgozók helyett

Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom elmarasztalja a kormányt a bérekkel kapcsolatos elégtelen intézkedései miatt, amelyek okán az elmúlt esztendőben a keresetek reálértéke folyamatosan csökkent. Jellemző, hogy a dolgozók és a nyugdíjasok jövedelme nagyságrendileg legfeljebb 15 százalékkal emelkedett az elmúlt esztendőben, szemben az ezt jóval meghaladó, 20 százalék körüli inflációval. A különbözet minden közgazdasági alapvetés szerint a cégtulajdonosok, illetve az állami költségvetés zsebében landol.

Az ISZOMM kitartóan szorgalmazza, hogy a kormány a minimálbért emelje havi nettó ezer eurós szintre, amely Magyarország jelen gazdasági teljesítőképessége fényében kigazdálkodható és elvárható szint. Ebben az esetben hamar feltöltődnének a hiányszakmák, hiszen a Nyugatra vándorolt magyar szakmunkásoknak így esetleg megérné hazatérni a családjaikhoz, és azonnal feleslegessé válna az olcsó vendégmunkások százezreit az országunkba telepíteni.

A párt álláspontja szerint az idehaza kinevelt munkaerő elengedése, s ezzel párhuzamosan a fillérekért dolgozó keleti szegények betelepítése felér egy lakosságcserével, amelynek gazdasági előnyeit a hazai és nálunk gazdagodó tőkések élvezik, míg a jövedelmi és kulturális drámákat a magyar nép szenvedi el.

Szanyi Tibor
elnök

Posted in Sajtóközlemény