Menü Bezárás

Pál Éva, Az ISZOMM államfőjelöltjének beszéde

Tisztelt Honfitársaim!

Nagyon nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy a pártom, a baloldali Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom felkért, hogy vállaljam el, a köztársasági elnöki tisztségre vonatkozó nevezést.

Amennyiben Székely Sándoron kívül még további 39 országgyűlési képviselő is csatlakozik, úgy a jelöltséget is.

A Köztársasági Elnök 2 fő feladata

  • megtestesíteni a nemzeti egységet
  • és őrködni az államszervezet demokratikus működése felett.

Úgy gondolom, hogy életutam bizonyítja, hogy sokféle feladatban kellett és tudtam is helyt állni, hiszen voltam fent is és lent is. Szociális és mentális érzékenységem mellett az életharc megkeményített és megerősített.

Pártom felkérése rendkívül megtisztelő számomra és nagyon jól esett, melyet köszönettel elfogadtam.

A politikai zsargonban úgy mondják: hogy a magyar köztársasági elnök szerepe – más államfők viszonylatában – úgymond gyenge, és jobbára csak a protokolláris teendőkben merül ki.

Én ezt egészen másként látom. Ha valaki eleve belenyugszik a mondott gyengeségébe, az kétség kívül gyenge is marad!!! Ha viszont felelősséggel tekintjük át a magyar elnök feladatait és jogait, akkor olyan lehetőségek tárháza mutatkozik meg, amit az érintettek korábban kevésbé gyakoroltak.

A magyar köztársasági elnöknek ugyanis jogában áll törvényjavaslatokat előterjeszteni, és népszavazásokat kezdeményezni.

Nos, én készen állok arra, hogy a jelenlegi, csupán a mai kormánypártok által támogatott Alaptörvény helyébe egy sokpárti, minél nagyobb konszenzusra támaszkodó Alkotmányra, és az ezt elfogadni hivatott népszavazásra tegyek javaslatot.

Emellett abban is elkötelezett vagyok, hogy MINDEN olyan törvényt, amelyek szociális, avagy környezet – megóvási tartalmával kapcsolatban kétségeim merülnének fel, megfontolásra visszaküldjem az Országgyűlésnek.
Úgy gondolom, rendelkezem a fentiekhez szükséges belátással és tapasztalattal, hiszen életkoromból fakadóan akár kétszer is kitelik az előírt 35 éves korhatár, ami elvileg egyféle bölcsességi küszöb.

Munkáscsaládban nőttem fel Csepelen, majd hosszú évtizedeken át azzal kerestem a kenyerem, hogy énekesként szinte nap mint nap az emberek elé álltam.

A világ számos színpadán való fellépéseim után követő időszakban megismertem az élet kevésbé napos oldalait is, köztük azt a poklot, amelyet a devizahitelekkel pórul járt milliók is megéltek.
Nyugdíjas korba lépve a közélet számos porondján igyekeztem hasznára lenni a szűkebb – tágabb környezetemnek, legutóbb a Csepel – Soroksár országgyűlési képviselőségnek is megfelelni igyekezve.

KEDVES BARÁTAIM !

A közéleti támogatást keresve azonban el kell azt is mondanom, hogy – bár én is híve lennék a közvetlen megmérettetésnek, de a magyar államfőt a nép helyett jelenleg az országgyűlési képviselők választják !
Ahhoz, hogy elképzeléseimet az Országházában is képviselhessem, a közel 200 képviselő egyötödének, azaz 40 ember ajánlására van szükség.

Kérem a velem egyetértőket, hogy keressük és találjuk meg a módját eme 40, vagy több képviselő meggyőzésének!

Köszönöm a figyelmet és a bizalmat!

Posted in Velünk történt