Menü Bezárás

Pénzégetésben, az idei európai parlamenti választáson nem veszünk részt

Az Európai Baloldali Párt elnevezésű páneurópai szövetség két magyar tagja, az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom és a Magyarországi Munkáspárt 2006 úgy döntött, hogy nem vesz részt a Fidesz által pénzégetésre ítélt idei európai parlamenti választáson, ehelyett a közösségi társadalom kialakításának középtávú feladataira összpontosítja erejét.

Ma a magyar közélet odáig süllyedt, hogy pártok piaci alapon adhatók-vehetők, s a választási eredmények tisztán pénzügyi befektetések arányában születnek. A magyar emberek számára sajnos továbbra is homályban marad, hogy a különböző pártok vajon miből szerzik, illetve honnan lopják a látványosan égetett milliárdjaikat, vagy akár csak az egyes demonstrációikra és más akciókra elköltött százmillióikat? A két párt leszögezi, hogy se szándéka, még kevésbé pénzügyi képessége nincs részt venni a dúsgazdag hazai konzervatív, illetve neoliberális erők politikai túlélési játszmáiban.

A hazai EP-választás elvileg arról szól, hogy a magyar nép érdekei mentén ki és mit képviseljen az EU egyetlen, közvetlenül választott testületében, az Európai Parlamentben? Jelenleg viszont konkrétan csak hazugságok és méltánytalanságok szerepelnek a közélet napirendjén. A kormányzati és a liberális média karöltve úgy viselkedik, hogy az emberek megélhetése, valamint a szociális szolgáltatások, főként a lakhatás, az egészség, az oktatás és az energia ügyei a margón kívül szerepeljenek, s helyüket e színes-szagos botrányok töltsék ki!

A két párt úgy látja, hogy a változásokat alaptörvényi korlátok is blokkolják. A választásokon való részvételt ugyanis olyan, Európában toronymagasra beállított küszöbök, például a roppant szűk időkeretbe szorított, ám tömeges aláírásgyűjtések gátolják, amelyek megugrása kizárólag tetemes pénzforrások kérdése. Ennek semmi köze nincs a demokratikus választásokhoz.

Európa valódi baloldala viszont 2024. november 8-9-10-én Budapestre jön, ahol az EU és más európai országok baloldali, továbbá progresszív és zöld pártjai a 8. Európai Fórumot tartják sok száz gondolkodó politikus részvételével. A fő fókuszban az európai válságok megoldását szolgáló méltányos és zöld alternatívák lesznek. A két magyarországi közösségi párt ennek a rendezvénynek szenteli figyelmének javát, amelynek pénzügyi alapját az Európai Baloldali Párt rendes költségvetésre biztosítja.

Szanyi Tibor
Vajnai Attila

Posted in Sajtóközlemény