Menü Bezárás

Reagálás az európai gázársapkára

Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom helyes döntésnek tartja az EU által jövő februártól a gázra alkalmazandó árkorlátot, amely várhatóan elejét veszi az idei évben tomboló tőzsdei spekuláció újabb elhatalmasodásának.

A bevezetendő ársapka jelenleg jóval felette van a mai európai gázpiaci áraknak, tehát egy határozott figyelmeztetésnek fogható fel az üzérkedők felé, hogy az EU polgárai nem tűrik tovább az eszeveszett nyerészkedést. Az európai gáztőzsdék valós forgalma ugyanis csak egy kicsiny töredéke a valós kereskedelmi megállapodásoknak, azokra mégis komoly felhajtóerőt jelentett – eddig.

Az EU Tanácsának döntése arra is rávilágít, hogy az Orbán-kormány hiába igyekszik sportot űzni az értelmetlen vétóiból, azok csak korlátozott körben alkalmazhatók. Értékelendő ugyanakkor, hogy az Orbán-kormány eddig szinte minden vétófenyegetésétől visszalépett, néhány külpolitikai esettől eltekintve. Ez arra utal, hogy az EU belső működőképessége a magyar kormány által keltett feszültségek dacára biztosított.

Az ISZOMM ugyanakkor felhívja a kormányt, hogy hagyjon fel az orosz és kínai érdekek mentén való európai sáfárkodással, ami lényegében egy fikarcnyival sem jobb, mint a Katargate esete, hiszen ugyanúgy üzleti előnyökért árul befolyást. A kormány akkor tenné helyesen, ha elsősorban a Szociális Európa építésében vitézkedne, amelynek egyik fontos lépése lehetne, ha a magyar minimálbért az EU átlagában, azaz 1.000 euróban, vagy 410.000 forintban határozná meg.

Huszti Andrea,
elnök

Posted in Sajtóközlemény