Menü Bezárás

Szanyi Tibor: mindenki úgy küzd a korrupció ellen, hogy kétes hátterű (pestiesen: lopott) pénzből magyarázzák el nekünk, miért is ronda az összes jelölt

Megjelent a Városi Kurírban 2021. október 9-én.

PECH…

… üzente Orbán Viktor a közösségi médiaoldalán az egyik (most már csak volt) potenciális kihívójának, Karácsony Gergelynek. Meglehetősen kétfedelű az ilyen üzenet. Részint benne van a gúny, hogy t.i. egy ellen-hangadóval kevesebb, de legalább annyira az is kiolvasható belőle, hogy teljesen felesleges volt őrült százmilliókat – ráadásul közpénzből – ráfordítani a főpolgármester több hónapos lejáratására.

Ezeknek a kormányzati pénzszórásoknak azonban van párja. Az a bizonyos 500 millió forint, amit Márki-Zay Péter hivatkozott Karácsony Gergely előválasztási költekezéseként. Hogy ez a szám igaz-e, vagy sem, azt nem tudom, de az biztos, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester jóval többért kampányolt, mint az általa mondott 20 millió forint. És akkor még meg se saccoltuk a Dobrev-kampány árát.

Némi fejszámolással azt mondom, hogy az érdekelt szereplők és pártok eddig durván 2 milliárd forintot pukkantottak el az ellenzéki előválasztás nevű gyakorlatra, amelynek a forrása messze túlmutat a hivatalosan kimutatott párttámogatásokon.

Szóval, mindenki úgy küzd a korrupció ellen, hogy kétes hátterű (pestiesen: lopott) pénzből magyarázzák el nekünk, miért is ronda az összes jelölt.

A hazudozásnak nincsenek korlátai. A kormányoldal piszkosul felsült, hogy bedőlt a közvéleménykutatásainak, s előre ekézni kezdte a szerinte majdan befutó főjelöltet. Amúgy a Fidesz szempontjából teljesen mindegy, hogy az összefogás részéről ki lesz Orbán Viktor kihívója, hiszen az összes ismerhető közvélekedési adat egybehangzóan azt mondja, hogy jelenleg nincs a láthatáron se olyan politikus, aki a 10 százalék körüli lemaradásban lévő ellenzéket győzelemre tudná vezetni. Csak hát a választások nem most vasárnap lesznek, ami aztán kellő hitet ad mindenkinek.

Márki-Zay Péter beblöffölte az előretöréséről szóló adatokat, Karácsony Gergely pedig elhitte ezeket. Nem mellesleg arról a Karácsony Gergelyről beszélünk, aki eredendően közvéleménykutató, ellenben hosszú évek alatt sem tudta 1 százalék fölé tornászni a saját pártját, s aki a mai napig nem tisztázta karrierjének sötét foltjait, továbbá városvezetőként sem valami fenomén. Viszont egyszeresen bukott miniszterelnök-jelölt, amihez most egy miniszterelnök-jelölt-jelölti visszalépést is bekönyvelhet.

A látványpékség aktuális sztárja, Márki-Zay Péter városvezetői erényeiről sem sokat tudni, leszámítva a saját mítoszáról szóló saját beszámolóit. Kétségtelen, meg tudta dönteni a hódmezővásárhelyi basa, Lázár János kegyeltjét, amihez elég volt, hogy a náci Jobbik felfedezze őt, a pragmatista MSZP pedig beálljon mögé. Mindazonáltal lesz mit ledolgoznia Dobrev Klára majdnem kétszeres előnyéből.

Baráti köreimben régóta hangoztatom, hogy Gyurcsány Ferenc nem fogja beküldeni a feleségét egy kétes kimenetelű csatába. S lám, a ráköltött százmilliók meghozták a gyömölcsüket, hiszen egy szempontot leszámítva minden az ő előzetes győzelmét vetíti előre. Pénze, pártháttere, aktivistái neki vannak, míg ellenfelének most kell jócskán a finanszírozói zsebébe nyúlnia. Nem lesz egyszerű. Az őt támogatni hivatott pártok ugyanis viszolyognak az öntörvényű civilektől, s erős kétségeim vannak az általa hivatkozott tízezernyi aktivista meglétével kapcsolatban. (Márki-Zay keményen betolta magát a tavalyi szerencsi időközibe, de hozzá köthető aktivistát egyet sem láthattunk a terepen.)

Nagy kérdés, vajon ki fog szavazni a most kezdődő második fordulóban. Azt vélem, hogy a DK-s tábor most kőkeményen bele fog húzni, ezzel szemben a jobbikosok ugyanúgy hátrányban lesznek, mint az első megmérettetéskor. Márki-Zay tábora viszont nem automatikus, hiszen Karácsony és Fekete-Győr csalódott hívei aligha lesznek tettvágyra fűtve.

Márki-Zay eddigi sikerének van egy nem is túl aprócska titka, éspedig az, amivel ő henceg: meg tud mozgatni konzervatív szavazókat. Márpedig ha a Fidesz szavazótáborának csak egy pici része akár trollkodásból, akár csak naivan megjelenik a sátraknál, abból ugyan lehet (és lett) szavazat Márki-Zaynak az ellenzéki előválasztáson, de a tavaszi tétmérkőzésen ők aligha rá fogják pazarolni a szavazóívet.

Egyébként az ország népe szempontjából tényleg teljesen mindegy, hogy ki lesz az összefogás élén. Ennek a hat-hét pártnak közös programja eddig sem volt, de hamarosan még a bla-bla kategóriába tartozó vázlatukat is kihajíthatják, hiszen most már egészen biztosan olyan közös miniszterelnök-jelöltjük lesz, akit a legkevésbé akartak.

A történeti hűség kedvéért mondom, hogy a pár hónapja még kilenc miniszterelnök-jelöltből négy van talpon: Orbán, Dobrev, Márki-Zay és jómagam. Pár nap múlva már csak három, jövő tavasszal pedig mindössze egy lesz, akit aztán az Országgyűlés majd megválaszt tényleges kormányfőnek.

Posted in Írtunk