Menü Bezárás

Székely Sándor a közös frakcióalakításról

Megjelent a képviselő Facebook-oldalán október 26-án.

Múlt héten nyújtottam be a Országgyűlésnek azt a határozati javaslatot, ami szerint, akik közösen indulnak az országgyűlési választásokon, azok frakciót is közösen alapíthassanak.

A sajtóban azonnal elkezdődtek a találgatások, hogy vajon miért nyújtottam be ezt a javaslatot? Ám kérdezni nemigen kérdeztek meg, akik pedig megtették, azok a válaszomat nem hozták le. Így alábbi írásomban megpróbálom öt pontban összefoglalni, hogy miért lenne érdeke Márki-Zay Péternek, hogy az őt támogató ellenzéki pártok ne külön-külön, hanem közösen alakítsanak frakciót.

1. A hitelesség: MZP azt hirdeti, hogy ő tisztaságot, megújulást hoz a politikába. Le akar számolni a korrupcióval és a lopással. Nos, akkor ezt nyílván érdemes az őt követő pártokon is átvinni. Nyilván nem kell hosszasan elmagyarázni, hogy olyan pártoknak mint a KDNP, a Párbeszéd, az LMP vagy a volt fideszes miniszter fél éves pártjának nem szabadna frakciója legyen a Magyar Országgyűlésben, hiszen nincsen kimutatható támogatottságuk, ezért talán nem kéne megdobni őket évi sok százmillió forinttal, plusz olyan döntési pozíciókkal, amikre egyszerűen nem kapnának felhatalmazást, ha elindulnának a választásokon. Azon egyszerű oknál fogva, hogy már a választáson elindulás is valószínűleg lehetetlen feladat elé állítaná ezen szervezeteket. Tehát a felsorolt pártok frakcióhoz juttatása nehezen értelmezhető másként, mint hogy az ellenzék nemhogy visszafogná a Fidesz elképesztő korrupcióját, hanem a négy – ötszörösére emelné, hiszen a Fidesz jelenleg egy “proxy pártot” tart életben, ám az ellenzék ezt a számot felvinné négy – ötszörösére.

2. A kormányalakítás problémája: Tegyük fel, hogy nyer az ellenzék. Megalakul az új parlament. Megalakulnak a frakciók. A legnagyobb valószínűleg a Fideszé lesz (jelenlegi tudásunk szerint biztosan). Mi történik akkor, ha Orbán Viktor odamegy mondjuk Jakab Péterhez, vagy az LMP aktuális elnökéhez és azt mondja neki, hogy itt van két – három miniszteri hely, meg mondjuk tízmilliárd forint? És máris ugrott az ellenzéki kormány alakítási lehetőség. Arról már nem is beszélve, hogy Gyurcsány Ferenc nyilatkozatai azt vetítik előre, hogy a DK nem biztos, hogy MZP –ben gondolodik… Persze, minden más, ha MZP és hat (hét?) párt közös frakcióban vannak. Akkor nem igen lenne lehetőség sem a Fidesz felé kifarolni, sem pedig MZP –t megpuccsolni az első napon.
3. A kormányozhatóság: Ugye mindenki emlékszik az MSZP – SZDSZ kormányzásokra? Másról sem volt szó, csak egymás (de leginkább az SZDSZ a nagyobbik kormánypártot) folyamatos zsarolásáról. Na, most ezt képzeljük el, amikor hét párt (melyből öt nem is létezik), próbál egy költségvetést vagy egy nemzetközi szerződést megkötni. Elképzeltük? Ugye, hogy jobb ezt elintézni egy közös frakció ülésen?
4. A hosszútávú politika: A hatpárti ellenzék – már ha tényleg kormányozni akarja ezt az országot – folyamatosan konfliktusokba fog keveredni az itt maradt erős Fidesszel. Azon felül, hogy számítani lehet a polgárháborús hangulatra, elképesztő mennyiségű jogi ügy is várni fog rájuk. Vajon a hat – hét frakció vezetői mindig mindenben egyet fognak érteni, vagy szép lassan elvesznek majd mindenféle jogértelmezésekben és ezzel kiherélik a cselekvőképességét a kormánynak? Miközben Orbán Viktor és bagázsa, sokezer milliárdnyi forintból készülni fog a visszatérésre. Miért adja meg lehetőséget az új kormány vezetője, hogy az őt támogatók egymással vitatkozzanak, miközben béna kacsaként lebeg felettük? Egy közös frakcióban ilyen nehezebben merülne fel és hatásosan tudnának küzdeni a Fideszes mélyállam ellen.
5. Az igazság: Az az igazság, hogy ez a hat – hét párt valójában egy párt. Szervezetileg és kulturálisan is. Persze vannak nüanszok, de azért a miniszterelnök-jelölti viták jól megmutatták, hogy itt valójában egy jobboldali – liberális összefogásról van szó (Igen, Gyurcsány Ferencnek igaza van). A miniszterelnök-jelöltek között volt milliárdos, egy volt náci párt vezetője, egy volt Fideszes miniszter és egy bankvezér fia, valamint budapesti liberális közeg kedvenc főpolgármestere. Balodali figura még véletlenül sem. Miért kellene, hogy ezek a pártok külön létezzenek? Miért kellene az állampolgárokat átverni? Miért ne lehetne egyszer az életben az igazsággal kampányolni?
Természetesen pártom, az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom (ISZOMM) ebben a szövetségen nem vesz részt, hiszen mi a hat (hét) párttal ellentétben szocializmust szeretnénk. Országunk és bolygónk megmentése érdekében totálisan visszaszorítanánk a fogyasztói társadalmat, mely atomizálja a közösségeinket, tönkreteszi bolygónkat és kizsákmányolja az emberek döntő részét. Mi önállóan fogunk elindulni a 2022-es választásokon az “Igen Szocializmus” nevű programunk választási programjával: a Kádár János Tervvel fogunk kampányolni.
Valljuk, hogy van az országban 250-300 ezer ember, aki elhiszi, hogy jár a magyaroknak minimum 250.000, – forintnyi nettó bér, 150.000, -forint nyugdíj és 50.000,- forint családi pótlék gyermekenként. Ha kapunk az emberektől támogatást, hogy képviseljük ezt a programot az országgyűlésben, akkor büszkén fogjuk megtenni. Ha nem kapunk felhatalmazást erre, akkor – szomorúan bár -, de tudomásul vesszük az emberek döntését.
Székely Sándor
országgyűlési képviselő

Posted in Írtunk