Menü Bezárás

Torztükröt mutatunk, mint a mesében

A cigány kultúra világnapján minden szépet és jót hallhatunk, immáron 50. alkalommal.

1971. április 8-án az első Roma Világkongresszus megszervezésével indult útjának az az egység, amely a cigányságot nemzetté ismerte el.

Ezen a napon rengeteg program mutatja a cigányság kulturális sokszínűségét. Több kiemelt nemzetközi projektben tüntetik fel az ezzel a népcsoporttal szembeni társadalmi megkülönböztetést, amely évtizedek óta sajnos alig változik. A kirekesztés folyamata, a negatív megítélés napjainkra a politikai csataterekre helyezte a cigányság ügyét.

Nagyon jó nekem, hogy cigánynak születtem, az önazonosságom a szívemben él. Senkinek nincs joga megkérdőjelezni mások emberi mivoltát csak azért, mert valamelyik nemzetiségi, vagy etnikai
csoporthoz tartoznak.

Emberként magunk vagyunk a kultúránk középpontjában, és értékeinket mi magunk adjuk tovább a fiataljainknak. Pedagógusként, illetve roma népismeret tanárként ez a feladatom, és ezt teszem. A gyermekek előítélet nélkül születnek. Azért küzdök, hogy ez így is maradjon! Minden gyermek megérdemli, hogy kulturális és erkölcsi értékeit büszkén ápolja, vállalja és mutassa!

Politikusként azonban sokkal többet kell megtennem, mint amit eddig állami, vagy önkormányzati szinteken sajnos csekély mértékben valósítottak meg, s amely csak látszat tükröt tartott a cigányság arcába. Torztükör ez, amely ferdíti a társadalom szemléletét, megítélését.

Gyakran beintegrálnak arra alkalmas „szakembernek” való cigány származású személyt, aki persze nyugvó állapotban kell, hogy maradjon. Ezek a kevés hatalmi pozíciókért küzdők, akikre a cigány közösség csak
a „díszcigány” jelzőt aggatja.

Az ISZOMM alelnökeként és országgyűlési képviselőjelöltjeként nagyobb hangsúlyt kívánok fektetni az állami, illetve önkormányzati roma integrációs programok kiosztásának ellenőrzésében. Az Európai Unió
által romákra kiírt pályázatokat elnyerő szervezetek a cigány szakemberek teljes mértékű bevonásával működjenek, amit eddig alig-alig tettek! Pedig vagyunk egy jó páran belőlük.

Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom minden tagja hisz abban, hogy a szocializmus ereje minden embert megillet. A szociális, környezeti és morális válság mellett, sajnos a kultúra válsága is mutatkozik, amelyet szintén fontos szívügyként kezelni.

Eljön az idő, amikor Józsefvárosban, a roma kultúra fellegvárában olyan emberek dolgozhatnak, akik valódi programokat valósítanak meg, és nem trükkös varázslatokat alkalmaznak, mint a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ (FROKK) ami évtizedek óta zavarosan működik. Eljön az idő, amikor az állam nem Jancsi és Juliska módjára dobálja oda a morzsákat, hanem végre valódi cselekvést is véghez lehet vinni. A hazai cigányság a politika számára sem csak díszletből áll, és nem is politikai eszköz, amit porosodni hagyunk.

Eljön az igazság, amikor a torz tükör eltörik, és az igazi arcunkat megmutatjuk.

Szabóné Kállai Szilvia
Igen Szolidaritás Budapest 6-os számú választókerület képviselőjelöltje

Posted in Írtunk