Menü Bezárás

Végre léphetünk előre

Magyarország közösségi pártja fontos állomásnak tekinti az Európai Parlament április 10-i döntését, amellyel 10 év huzavona, ezen belül 3 év megfeszített munka után világosabb rendet rakott az EU meglehetősen kusza bevándorlási szabályaiban.

Az életbe lépéshez a végső szöveget még a tagországok kormányait tömörítő Tanácsnak is el kell fogadnia minősített többséggel, várhatóan április 29-én.

Az ISZOMM álláspontja szerint az ügyben senki nem lehet boldog, de mindenki egy kicsit jobban alhat. Az eddigi szabályok aránytalan terhet raktak az elsődleges fogadó országok vállára, az új rendszer viszont a tagállamok közötti szolidaritásra épít. Gyorsabb lesz az ügyintézés, a visszafogadó külső országok pedig segítségre számíthatnak. Az új rendszer várhatóan enyhít a migrációs nyomáson, hiszen hatékonyabb kitoloncolási szabályokat lép életbe, és egyúttal a terheket is megosztja a tagországok között.

Az ISZOMM leszögezi, hogy a magyar kormány eddig úgy bújt ki a szabályok alól, hogy az elsődleges regisztrációt elszabotálva az illegális bevándorlókat simán tovább lökte Nyugatra, ám aki mégis Magyarországon akarta volna a kérelmét beadni, azt megverték, majd bebörtönözték, vagy kidobták a határainkon túlra. Egy európai közösségben ez nyilván tarthatatlan. A jövőben minden tagországnak erejéhez mérten szerepet kell vállalni a probléma kezelésében, akár csak pénzügyi hozzájárulással.

Az ISZOMM megállapítja, hogy az EP döntése helyes abból a szempontból, hogy mérsékli a populista vitákat a beinduló EP választási kampányban, hiszen az új szabályok világosak, így kevésbé a feltételezett szándékokról folyik majd a vita. Az új eljárásrend megérdemel egy türelmi időszakot, azonban gondok esetén helye lehet a gyors módosításoknak is. A cél, hogy az EU megőrizze, sőt emelje a dolgozók bérét, jövedelmét, ugyanakkor humánus alapállását is. Az EU ezúttal nem csupán pénzügyi eszközeit, hanem a tagjai közti szolidaritást is keményen igénybe veszi, ami hasznos jelzés a jövőre nézvést.

Szanyi Tibor,

elnök

Posted in Sajtóközlemény