Menü Bezárás

A kormány a haldoklók homlokát csókolgatja

Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom – politikai programjának megfelelően – a legfontosabb fogyasztási termékek és szolgáltatások esetében síkra száll a hatósági árazás mellett. A párt értelmezésében az ún. piaci és a hatósági árak jól megférnek egymás mellett, azzal a kikötéssel, hogy az üzletek mindét kategóriába tartozó árukat egyaránt forgalmazzanak.

A hatósági árazás kiterjedtsége azonban még korántsem elégséges. A tömegközlekedés, a gyógyszerek, a gyermekélelmezés, az óvoda, a rezsihez kapcsolódó árak (villany, gáz, víz, szemétszállítás stb.), az autópálya-használat és még néhány más közszolgáltatás hatósági árszabályozását évtizedek óta természetesnek tekintjük. A tomboló szociális válság árnyékában azonban az eddigiek mellett az alapvető élelmiszerek és háztartási cikkek esetében élni kell az áfa-csökkentés, illetve a szabályozottan elégséges minőségű áruféleségek mérsékelt árazásának eszközével.

Fentiek tekintetében az Orbán-kormányok eddigi ténykedését elégtelennek tekintjük, főleg hogy a vonatkozó intézkedéseik jobbára propagandisztikusak. Az ISZOMM álláspontja szerint valamennyi alapvető élelmiszer vonatkozásában biztosítani kell a márkátlan, avagy az ún. “fehér csomagolású” termékek gyártását és forgalmazását, illetve a szociális feladatokat is ellátó boltok hálózatának kiépítését. Ezzel párhuzamosan a párt a létminimum alatt keresők számára egy méltányos mennyiségű ingyenes energia kvótát tart szükségesnek, e felett pedig legalább három progresszív ársávot.

A jelenlegi kormány által működtetett árstopok jószerivel csupán melldöngetésre alkalmasak, s újólagos meghosszabbításuk bejelentése a társadalom minimális elvárásait sem tükrözik.

ISZOMM Sajtó

Posted in Sajtóközlemény