Menü Bezárás

A pedagógusokat idehaza kell megbecsülni

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom képtelenségnek tartja Rétvári Bence belügyi miniszterhelyettes fejtegetéseit a pedagógusok bérével kapcsolatban, amelyek úgymond “Brüsszelre” kenik a régóta szükséges emelések elmaradását.

A Párt álláspontja szerint egy tisztességes ország nem teszi ki a tanárai fizetését egy külföldi segélyforrásnak. Megjegyzendő, hogy a közoktatás, különösen az oktatók bérezése a legkevésbé sem európai uniós feladat, hanem kifejezetten nemzeti hatáskörben gondozandó terület. Az más kérdés, ha egy nettó segélyezett tagország – így Magyarország – Brüsszel anyagi közbejöttét kéri valamely gondjának orvoslásához, ám normális esetben a tanárok fizetését saját erőből illik megoldani. Egyébiránt pedig igen hosszú a magyar kormányzati pazarlásnak és lopásnak a sora, amelynek egy kisebb hányada is bőséggel fedezhetné a hiányzó oktatási ráfordításokat.

A miniszterhelyettes azonban most azt is mondta, hogy a pedagógusok béremelésének a felét a kormány mégis hajlandó állni. Az ISZOMM álláspontja szerint ha ez megtörténne, akkor máris beljebb lennénk a megoldásban, viszont ennek hiányában Rétvári szavai egyenesen nevetségesek.

A Párt aláhúzza, hogy a szégyenteljes tanári bérezés a magyar közoktatási rendszer lepusztításának csak az egyik eleme. Legalább ilyen súlyos probléma a tanszabadság beszántása, az idealisztikus elemek burjánzása, valamint az egyházak indokolatlan túlszerepeltetése. Fentiek folytán a magyar diákok alapvető tudása európai mércével nézve versenyképtelen, hiszen a sekélyes tárgyi, esetleg spirituális ismeretek elégtelenek a mai kor igényeinek való megfeleléshez.

Az ISZOMM politikai programja az oktatást a jólléti rendszer egyik sarokkövének tekinti, s ennek megfelelően az ide áramoltatott erőforrásokat nemzeti beruházásnak értelmezi, amelyben az EU-tól kapott segélyeknek leginkább hasznos többletet adó szerepe lehet.

Szanyi Tibor
elnök

Posted in Sajtóközlemény