Menü Bezárás

A Porajmos örökké fájni fog

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom főhajtással emlékezik a II. Világháborúban elhurcolt és meggyilkolt roma emberekre, a Porajmos nemzetközi emléknapján.

1944 augusztus másodika a végtelen szenvedésen túl a hősiességről is szól. Auschwitz cigány rabjai puszta kézzel mentek neki a barbár gyilkosoknak, s bár alulmaradtak, tettük nagyságát az idők végezetéig őrizni fogja az emberiség.

A Porajmos és a Holokauszt egyaránt rossz szavakkal kezdődött, bűnös “jogi” intézkedésekkel folytatódott, s milliók szörnyű pusztulásába torkollott.

Nagy leckéje ez a történelemnek, amit minden normális embernek meg kell tanulnia! Ha nem állítjuk meg a méltatlan szónoklatokat, akkor a történelemnek az ilyen fejezetei megismétlődhetnek. Sok millió ember halála egyszerűen megengedhetetlenné teszi a félreérthető megfogalmazásokat. Aki mégis játszik a tűzzel, az kiiratkozik az emberi fajból.

A cigányság európai léte egyidős a magyarságéval. Megannyi viszontagság dacára a cigányok éppúgy ragaszkodnak sajátos kultúrájukhoz, mint mi magyarok, vagy bármely más nemzet. Az évezredes együttlét azonban azt eredményezte, hogy a cigány kultúra számos eleme megannyi nemzet kultúrájának részévé is vált. A cigányságnak saját országa nincs, de csoportjai mindenképpen részei az európai nemzeteknek.

Ez az évezredes együttlét valamennyiünket kötelez, Európa sok tucat népét, nemzetiségét mindenképp. A felelősségünk egyforma és egyetemleges.

ISZOMM Sajtó

Posted in Sajtóközlemény