Menü Bezárás

Az ISZOMM a Szociális Európában érdekelt

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom kritikusan tekint az Európai Unióra, mint minden kapitalista formációra. Kritizáljuk az intézményekben uralkodó vezetési stílust, a gazdagabb tagországok elitista politizálását, és hogy a gazdasági célok mellett az integráció hangadó politikusai leginkább csak fogyasztóként tekintenek az állampolgárokra. Probléma még a nem létező egységes külpolitika, a közös haderő hiánya, és az is, hogy az unióban nem egyértelmű a valóban fontos döntések keletkezése. Ez így nem jó. Ezen változtatni kell, mert különben a közös európai álomból végképp csak a cégek Európája marad.

Az Igen Szolidaritás ezzel szemben Szociális Európát akar. Ez a mi víziónk. Egy olyan Európa, amelyben az emberek nem fogyasztók, hanem az unió alkotó polgárai, akik egyformán részesülnek a jogokból és méltányosan a megtermelt vagyonból. Ahol van közös akarat, és az is egyértelmű, hogy a közös akaratot kik, hogyan és milyen felhatalmazással képviselik?

Ezért érdemes küzdeni itthon és Európában egyaránt. Mi ezt tesszük most, és ezt fogjuk tenni a 2024-es Európai Uniós választásokon is.

Ennek megfelelően az Igen Szolidaritás elutasítja a pökhendi kormány, de az országgyűlési “ellenzék” felelőtlen politizálását is. Ilyen az MSZP részéről a magyar tagsági akaratot lényegében megkérdőjelező népszavazás elfuserált belengetése. Magyarország EU csatlakozási szerződése ugyanis a népakarat által megerősítve jött létre, amelyet az Alaptörvény is egyértelmű elkötelezettségként rögzít, ennél fogva teljesen értelmetlen erről egy külön, megerősítő törvényt népszavazással szorgalmazni.

A tavaszi választásokon óriásit bukó ellenzéki pártok tehát a legnagyobb gazdasági válság közepette is sajnos képesek olyan kezdeményezéseket tenni, amelyeket még saját maguk sem vitatnak meg, mindössze azért, hogy pár perc médiát szerezzenek maguknak. Romlott hab a tortán, hogy az agyament népszavazási kezdeményezésüket órákon belül visszavonják, de a zsidókat pár éve még listázni akaró jobbikos elnök azért mégis bead egy javaslatot, ami alkalmas arra, hogy meggyengítsék Magyarország uniós pozícióit.

Ez felelőtlenség. Ez a politika és a politikusok lejáratása. Ilyen vészterhes időkben nem médiapolitizálást kell folytatni, hanem mindent meg kell tenni a lakosságot érő károk minimalizálásáért.

Posted in Sajtóközlemény