Menü Bezárás

Elég a bankok uralmából!

Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom (ISZOMM) szorgalmazza a készpénz forgalmi szerepének megtartását, sőt hovatovább visszaállítását, egyszersmind a banki rablógazdálkodás megszüntetését.

A Párt emlékeztet arra, hogy a készpénz az állam tartozását testesíti meg. A bankok kereskedőként jönnek közbe. Amikor valaki a bankra bízza a pénzét, valójában lemond az állam felé való követeléséről egy magáncég javára. Ez természetesen lehet legitim üzleti megfontolás, de semmiképpen nem lehet kikényszerített művelet.

Ahogy az arany papírpénzzé válhatott, úgy ez utóbbi átalakulhat digitális jegybankpénzzé is, ami a készpénz modern formája.

A mai világban a bankok lényegében az emberek pénzvagyonát koptatják arra hivatkozva, hogy a bankjegykezelésnek költségei vannak. Ezek az állítások részben tényszerűek, a vonatkozó műveletek azonban nem csupán valós költségeket, hanem elképesztő nagyságú profitokat is tartalmaznak. Az állam a bankadók révén joggal vonja el a keletkező extraprofitokat, ezzel azonban a sor végén álló pénztulajdonosok követeléseit, tehát a pénz tényleges értékét is csökkenti.

A digitális jegybankpénz bevezetése és általánossá tétele önkéntessé tenné a banki műveletekben való részvételt, ami jelentősen csökkentetné az emberek kiszolgáltatottságát olyan tényezőknek, amelyekre ráhatásuk nincs, s amelyeknek fogalmi rendszere a legtöbb esetben elszakad a speciális szakértelemmel nem rendelkezők önrendelkezési lehetőségeitől.

Az ISZOMM álláspontja szerint a digitális jegybankpénz megteremtése jobb esetben európai feladat, azonban nemzeti keretek között is megoldható, amelynek eredményeként több pénz jutna az emberek jóllétére.

Szanyi Tibor

elnök

Posted in Sajtóközlemény