Menü Bezárás

Orbán Viktor levelét megírta – “Brüsszelnek”

Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom helyes lépésnek tartja Orbán Viktor magyar kormányfő Charles Michel európai tanácsi elnöknek írt állítólagos levelét, amelyet a Politico nevű bennfentes hírportál szellőztetett meg. Amennyiben a levél valóban megszületett, annak tartalma helyénvaló, ám az ISZOMM szerencsésebbnek gondolná, ha a kormány ostoba témák helyett inkább erről kérné ki a magyar emberek véleményét.

Az ISZOMM álláspontja szerint a levélben felvetett ukrajnai helyzetértékelés és a hosszabb távú európai teendők egyeztetése folyamatos feladat, ami ráadásul zajlik is. Ezen azonban semennyit nem lendít a különböző vétókkal való magyar fenyegetés, sokkal inkább a konkrét javaslatok hozhatnának valamit a konyhára. Ezzel összefüggésben a Párt leszögezi, hogy Ukrajna jövője lényegesen nagyobb hatással van az EU, mintsem az USA életére, ezért a vonatkozó európai döntéseket a legkevésbé sem az amerikai magatartás függvényében kell meghatározni!

Az ISZOMM felhívja a figyelmet arra is, hogy amennyiben a magyar kormánynak fenntartásai vannak Ukrajna európai integrációs törekvéseivel szemben, ezek csak úgy kaphatnának érdemi súlyt, ha Magyarország is teljesítené a tagsági követelményeket. Az alkalmatlanságot azonban nem célszerű vétókkal való fenyegetéssel elfedni, mivel a külön utasság, illetve a nemzeti vétók kényszeres megkerülése egyaránt az EU egységét veszélyezteti.

Az ISZOMM egyúttal szorgalmazza, hogy a magyar kormányfő az EU-hoz címzett további leveleiben a szociális unió kiteljesítését is vesse fel!

Szanyi Tibor
elnök

Posted in Sajtóközlemény