Menü Bezárás

Elég az állami pénzszórásból!

Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom felháborodással fogadja a kormány legutóbbi ügyletének nyélbe ütését, a Vodafone magyar leányvállalatának felvásárlását.

Ennek a műveletnek az ég világon semmi köze nincs semmiféle piacgazdasághoz, vagy tervgazdálkodáshoz, de még bármiféle tisztességes eljáráshoz sem. Átláthatóság kvázi nulla, ám a nyilatkozatok szerint bűnös túlárazás mutatkozik, hiszen a Vodafone központja nem kívánta értékesíteni a magyar leányvállalatát, de a kormánytól még a meséken is túlmutató pénzügyi ajánlatot kapott. Jellemző, hogy az így most kisebbségi részesedéshez jutó kormány az adófizetők pénzét szórja, ám a NER-hez tartozó többségi tulajdonos is az államtól kapott kölcsönből habzssidőzsizik.

Az állam látszólag alárendelt helyzetben mutatja magát, aminek az lehet az értelme, hogy a mutatványa az Európai Bizottság, mint legfelsőbb versenyhatóság radarja alatt maradjon. Az ISZOMM felhívja tehát az Európai Parlament magyar tagjait, hogy nyilatkoztassa meg az illetékes európai hatóságokat, vajon az európai jogrendbe belefér-e egy ilyen, minden üzleti racionalitást nélkülöző állami vásárlás úgy, hogy a vásárló egyben a szabályozó hatóság is?

Az ISZOMM politikáinak egyik alapvetése, hogy a legfontosabb szolgáltatási ágazatokban a magáncégek mellett legyen erős állami versenytárs, üzleti szereplő is, ám ez felelős állami tulajdont jelent, és semmiképpen sem aljas strómanságot.

Szanyi Tibor,
alelnök

Posted in Sajtóközlemény