Menü Bezárás

Energiaszolidaritást

Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom felhívja a kormányt, hogy a torzításokkal terhelt magyarázkodása helyett teremtsen rendet a lakossági napenergia ágazatban!

A Párt álláspontja szerint az eddig ajánlott ún. éves szaldóelszámolás – mint rendszer – végtelenül igazságtalan, hiszen a vállalkozó háztartások a nyáron megtermelt villamos energia többletüket lényegében az összes többi fogyasztó terhére “tároltatják el” a szolgáltatókkal, amelynek tetemes költségei az elképesztően megugrott, s mindenkit sújtó, már-már büntető léptékű rendszerhasználati díjakban öltenek testet.

Kétségtelen, a vállalkozó háztartások csupán éltek az állam által felkínált lehetőséggel, jóllehet az ésszerűség határait néha jócskán túllépve. A jövő év elejétől életbe lépő új EU-szabályozás azonban senkit nem kötelez az eddigi szerződések módosítására, jóllehet tiltja ilyen tartalmú új szerződések kötését. Az ok az energiaszolidaritás, azaz bizonyos lakossági csoportok nem élvezhetnek anyagi előjogokat a többiek kárára.

Megjegyzendő, hogy az energetikai beruházások mindegyike ki van téve szezonális ingadozásoknak. Telente a szén, a gáz, az olaj eleve drágább Európában, míg az atomerőművek zöme a szárazságok idején kénytelen leállni a hűtővíz hiánya miatt, de még a vízi erőművek is megszenvedik a csapadékhiányt. Mindezt tetézi a nyersanyagok világpiaci árának nagymértékű mozgása, vagyis a kormányok legfeljebb a durvább kilengések időszakos tompítására szorítkozhatnak. Ebből a szempontból a rögzített fogyasztói árak esetén is elmondható, hogy a stabilitást végső fokon az adófizetők biztosítják.

Tekintettel arra, hogy hazai elektromos energiaszektor minden elemében az állami szabályozás esetlegességeinek van kitéve, ezért ebbe eleve erkölcstelen egyes lakossági szereplőket belerángatni. A háztartások fogyasztásának részleges, saját erős kiváltása üdvözlendő, sőt támogatandó, viszont a spekulatív megfontolások nem mehetnek a nép kárára. Az ISZOMM ezért azt javasolja, hogy aki ki akar szállni ebből a szeszélyes világból, azok beruházásait az állam vegye át, kellő kártalanítással!

Szanyi Tibor
elnök

Posted in Sajtóközlemény