Menü Bezárás

Európai Fórum Madridban

Az Európai Baloldal Pártjának szervezésében 2023. november 10-12 között került sor az európai baloldali, zöld és progresszív (szociáldemokrata) pártok hagyományos, immár 7. találkozójára Madridban. A magyar baloldalt Vajnai Attila a Magyarországi Munkáspárt 2006 – Európai Baloldal elnöke és Leiter Martin, az ISZOMM elnökségi tagja képviselte.

A tanácskozás horizontján az európai szociális fejlődés iránya volt, s ezzel kapcsolatban a konferencia megerősítette, hogy akár a zöld átmenetnek, akár a digitális korszakváltásnak a baloldal szempontjából akkor van igazi értelme, ha ezek eredményeként sokkal jobb minőségű és sokkal jobb jövedelmet biztosító munkahelyek képződnek. A jelenlegi trend azonban a tőke jövedelmi pozícióinak erősödése irányába mutat, s az ezt megállító törekvéseket a jövő évi európai parlamenti választási kampányok egyik fő témájává kell tenni.

A tanácskozás örömmel fogadta, hogy a jelen lévő két magyar baloldali párt választási szövetséget kötött, s közös baloldali programot, illetve listát állít a magyarországi EP-választásokra. Az Európai Baloldal Pártja egyúttal meghirdette korábbi döntését, miszerint a 8. Európai Fórumot a két képviselt magyar párt meghívására Budapesten rendezik 2024 őszén, amelynek fő témájaként az antifasiszta küzdelmet, illetve az európai szociális dimenzió kiszélesítését nevezték meg.

ISZOMM Sajtó

Posted in Sajtóközlemény