Menü Bezárás

A kormány az ország teljes vízvagyonát adná egy marék lítiumért

Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom felháborodva tekint a magyar kormány és a MOL újabb környezetromboló közös álmára, ami a valaha volt aranyláz magyar lítiumos változatának tűnik.

A közlések szerint Pusztaföldvár felszín alatti vizeiből akarnának kinyerni nagy mennyiségű lítiumot, állítólag környezetbarát módon. Ez a kapzsi törekvés az ISZOMM részéről elfogathatatlan, mivel a terv kiötlői kizárólag pénzügyi haszonról álmodozhatnak, ám elképesztő természeti károkat okozva Magyarország vízvagyonában.

A Párt emlékeztet arra, hogy ez az elgondolás évek óta az asztalon van, lévén a MOL fúrásai nyomán felszínre jutó vizek valóban tartalmaznak lítiumot. Tudni kell viszont, hogy ez az alkálifém a földkerekség összes vizében megtalálható, bár valóban eltérő koncentrációban. Ahhoz, hogy még a viszonylag magas fémtartalmú vizek is az akkumulátorgyártáshoz értelmezhető mennyiségű lítiumot adjanak idehaza, sajnos Magyarország teljes termálvízkészletét fel kellene bolygatni, ami beláthatatlan következményekkel járna. Ebből a szempontból teljesen érdektelen, hogy a vízből való kinyeréshez milyen új technológiák születnek, ugyanis a probléma a talaj alóli bődületes mennyiségű vízkivételből adódik, ami máshol, pl. a tengervíz esetében – értelemszerűen nem jelentkezik.

Az ISZOMM kéri a szakmai és társadalmi szervezeteket a tiltakozáshoz való csatlakozásra.

Biró Zoltán
alelnök

Posted in Sajtóközlemény