Menü Bezárás

Fontos lépés a politikai korrupció felszámolásáért

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom – a politikai programjában foglaltakkal összhangban – egyetért az önkormányzati választásoknak az európai parlamenti választások napján való lebonyolításával, konkrétabban először 2024. májusában.

Tudvalevő, hogy e két választás során valamennyi uniós polgár (a honos ország törvényei által meghatározott alapon) az Unió teljes területén bárhol lehet jelölt és szavazó egyaránt. Ezen felül az európai intézmények eleve támogatják, hogy ahol csak lehet, az Európai Parlament megválasztásának napján helyhatósági választásokat is tarthassanak.

Magyarországon mind az európai, mind pedig az önkormányzati választások eddig viszonylag alacsony részvétellel zajlottak, s az összevonás vélhetően emeli a választópolgárok érdeklődését.

Az együttes megrendezés mellett szóló érv a takarékosság is, hiszen egy-egy országos választás, illetve népszavazás nagyságrendileg 10 milliárd forintos költséggel jár.

A két választás együttes lebonyolítása azonban nagy lépés a politikai korrupció felszámolásának irányába is, mivel enyhíti azt a késztetést, hogy egyes pártok a törvényes bevételeiket messze meghaladó kampánykiadásokba bocsátkozzanak.

Az ISZOMM ugyankkor fenntartja a választói korhatár 16 életévre történő csökkentését célzó javaslatát, amely érintetlenül hagyja a választhatóság 18 éves kortól való kezdetét, mégis többletjogokat adva a feltörekvő generációknak.

Huszti Andrea,
elnök

ISZOMM Sajtó

Posted in Sajtóközlemény