Menü Bezárás

A köztehervállalás végre háruljon a tehetősekre is!

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az IgenSzolidaritás aggodalommal látja a mindennapi költségek robbanásszerű emelkedését, amely elképesztő terheket ró a lakosságra, különösen a nyersanyagok, az élelmiszerek, illetve a háztartásokat érintő szolgáltatások vonatkozásában.

A kormány késedelmes intézkedései csak fokozzák a bajokat. A nyugdíjak majdani inflációs korrekciója teljesen elégtelen a megugrott kiadásokhoz képest, hiszen csak egy szokványos háztartási javítás több tízezer forinttal lett drágább az elmúlt időszakban, miközben a nyugdíjak többnyire csak ezer forintokban mérhetően emelkedtek. Kirívó, hogy az árrobbanás leginkább az alacsonyabb jövedelemmel bíró embereket sújtja, akik most az adópréssel is szembesülnek.

Az IgenSzolidaritás álláspontja szerint az eddig bejelentett intézkedéseknek gyakorlatilag semmi közük nincs az ún. extraprofitokhoz, amelyek elvileg csak kivételezett bizniszekből származhatnak. Ilyeneket sajnos bőven látunk a NER-lovagok köreiben, de rájuk szinte alig jut a terhekből. Ezzel szemben a fizetésből élők, a nyugdíjasok, vagy akár az önkormányzatok világában teljesen értelmetlen extraprofitot emlegetni, holott a mostani sarcok zöme leginkább őket érinti.

Az IgenSzolidaritás természetesen tisztában van azzal, hogy a fékevesztett infláció világjelenség, ezért megérti a kormány kiadásainak szociális részét, s ezt visszatekintve sem tekinti pénzherdálásnak. Ezzel párhuzamosan helyesli az állami presztízsberuházások visszafogásával kapcsolatos újabb nyilatkozatokat, jóllehet a gyakorlatban ennek egyelőre kevés jelét látni.

Ezzel szemben az IgenSzolidaritás elengedhetetlennek tartja a tehetősebbek fokozott köztehervállalását, aminek egyik eszköze a szolidaritási hozzájárulás kiterjesztése lehet a tőkejövedelmekre, ezek között is elsősorban az osztalékokra. Arcpirító, amint a híradások rendre százmilliós, sőt milliárdos osztalékokról számolnak be, s nem utolsó sorban a kormányoldal prominensei javára. Ezek az összegek jelenleg csupán egy szerény jövedelemadóval számolnak, szemben a munkabérekkel, amelyek az utolsó fillérig kitettek a TB- és nyugdíjjárulékok terheinek.

Huszti Andrea,
elnök

Posted in Sajtóközlemény