Menü Bezárás

Május 1 – Dolgozz kevesebbet többért!

Az idén 135. alkalommal emlékezik akciónappal a világ és ezen belül hangsúlyosan Magyarország május elsején a véres kezdetekre, amikor sortűz zúdult a legfeljebb napi 8 órás munkaidőt követelő chicagói munkásokra. Az, hogy május 1-e ma már a világ legtöbb országában munkaszüneti nap, az nem csak egy hatalmas nyomaték a munkaidő csökkentése érdekében, de egyben óriási felkiáltójel, hiszen még hazánkban is rengeteg munkavállaló csak álmodik a “8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás” idilljéről.

A legkülönbözőbb tudományágak által bizonyított adottság, hogy az emberi genetika harmonikusan napi 6 órányi munkára van kalibrálva, amit egyébként a történelemben egymást követő társadalmi rendszerek alapvetően tiszteletben tartottak, egészen a kapitalizmus beköszöntéig, amikor viszont elszabadult a pokol, nem ritkán 14-16 órás munkanapokkal. A mai tendenciák a nyugati világban újra napi 8 óra alá tolják a szokásos munkaidőt, a helyzet azonban ennél sajnos rosszabb a Keleten és Délen.

A dolgozói és munkáspártok, tehát a tényleges baloldal pártjai európai uniós normává kívánják tenni a legfeljebb heti 35 órás munkaidőt úgy, hogy az ehhez kapcsolódó minimális jövedelmek a kor vívmányaihoz méltó, tisztességes életszínvonalat biztosítsanak!

Május 1-e immár 20 esztendeje az EU-hoz való csatlakozásunk évfordulója is. Uniós létünk egy hatalmas esély a jövőnkre nézvést, eddig azonban a cégek Európájának kibontakozása zajlott ahelyett, hogy a dolgozók Európájáról beszélhetnénk. Csekély vigasz, hogy az elmúlt két évtizedben hazánk összességében egy évnyi teljesítményének megfelelő támogatásokat kapott ajándékba.

Magyarországon az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom és a Magyarországi Munkáspárt 2006 – Európai Baloldal közösen küzd a dolgozói jogok és lehetőségek kiterjesztéséért, miközben a polgári pártok jószerivel fittyet hánynak a munkások és alkalmazottak jóllétére, sőt, sokkal inkább a növekvő tőkés profitok önös csapolgatásán törik a fejüket.

A két említett közösségi párt arra buzdítja minden becsületes honfitársunkat, hogy a nagy napon a lehetőségeihez mérten tegyen egy főhajtást a május elsejének elfeledetten álló városligeti emlékművénél a Dózsa György út és az Ajtósi Dürer sor sarkánál! Az ISZOMM és a Munkáspárt 2006 vezetői ezt reggel 9-kor teszik.

Szanyi Tibor
Vajnai Attila

Posted in Sajtóközlemény