Menü Bezárás

Pecsét került az orbáni tizedre

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Magyarország úgy jut ez év végére, hogy az Orbán-kormány bő egytizedével sarcolta meg a lakosság jövedelmeit, amely elvonás a következő esztendőkön is végigvonul. Fájdalmas, hogy erre a szégyenre a munkavállalói képviseletek áldásukat adták.

A bő 25 százalékos infláció fényében a 15 százalék körüli minimálbér- és nyugdíjemelés legkevesebb 10 százalékkal csökkenti az emberek jövedelmi pozícióit, amit csak súlyosbít az élelmiszerárak, illetve az energiaköltségek berobbanása. A valaha volt egyházi tized helyébe az orbáni tized lépett, hiszen nem egyszeri elvonásról van szó, hanem minden esetleges jövőbeni emelkedés erről a csökkentett bázisról indul.

Az ISZOMM azt tartaná elfogadhatónak, ha a minimálbérek mielőbb elérnék az EU átlagát, ami jelenleg 1.000 euró, azaz 410.000 forint, s ennek 60 százaléka lenne a legkisebb öregségi nyugdíj.

A párt azonban azt is látja, hogy az idei vállalati profitok és tőkeosztalékok az inflációnál nagyobb mértékben növekedtek, tehát megállapítható, hogy az orbáni tized végső kedvezményezettjei a cégtulajdonosok. Az ISZOMM kormányra kerülése esetén az efféle jövedelemátcsoportosítást meg fogja fordítani azzal az elvi éllel, hogy a tőketulajdonosok jövedelmi erősödése nem kerekedhet a munkabérek javulása fölé.

Huszti Andrea,
elnök

Posted in Sajtóközlemény