Menü Bezárás

Reagálás a minimálbér tervezett emelésére

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az ISZOMM elégedetlen a minimálbér 16, illetve a bérminimum 14 százalékos jövő évi emelésével, s arra hívja fel a szakszervezeteket, hogy ezt tekintsék köztes állomásnak, s folytassák bérharcukat!

Jóllehet még nem ismert az idei végső inflációs mutató, azonban az üzemanyag ársapka eltörlése folytán ez alighanem 25 százalékos lesz. Ezen belül a szűkebb értelemben vett megélhetési drágulás az 50 százalékot közelíti, amely az alacsony jövedelmű háztartásokban pusztító méreteket ölt. Ennek fényében az alacsony keresetű milliókat mindössze 15 százalék körüli mértékben kompenzálni, az felér egy brutális merénylettel a szociális válság legsérülékenyebb rétegeivel szemben.

Az ISZOMM álláspontja szerint jóval nagyobb mértékű minimálbér lenne indokolt, különösen annak érdekében, hogy a legkisebb hazai fizetések érjék el az EU átlagát, vagyis 1.000 eurót, tehát mai árfolyamon 400.000 forintot! Ehhez mérten a 232.000 forintra emelkedő 2023-as minimálbér, illetve a 296.400 forintos garantált bérminimum (ún. “szakmunkás minimálbér”) sajnos még nagyon hátul kullog, márpedig milliónyi dolgozóról van szó.

Az ISZOMM leszögezi, hogy kormányra kerülése esetén a legkisebb fizetések, illetve a nyugdíj jellegű juttatások esetén az európai átlagokat célozza meg, amire bőséggel ad fedezetet a cégek, leginkább a nagy cégek egeket ostromló profitja.

Huszti Andrea,

elnök

Posted in Sajtóközlemény