Menü Bezárás

Az oroszok még mindig a spájzban vannak

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom üdvözli Horvátország felvételét a Schengen-i övezetbe, ugyanakkor álláspontja szerint Románia és Bulgária belépését megvétózó osztrák, illetve holland kormány nagyot ütött az EU egységén, s ezzel közvetve orosz érdekeket szolgál.

Románia és Bulgária vitathatatlanul megfelel a Schengen-i feltételeknek, ezért mielőbbi felvételük teljességgel indokolt.

Románia esetében az osztrák vétó valójában Magyarország és Görögország hanyagságai miatt állt elő, minthogy a mobiltelefonos nyomon követések alapján az Ausztriában először regisztrált szabálytalan bevándorlók 97 százaléka akár mindkét említett “schengeni” országon áthaladt, s csak töredékük választotta a román folyosót.

Bulgária esetében a holland vétó valójában pletykákon alapszik, hiszen az elhíresült mondás, miszerint 50 euróért bárki beléphet Bulgáriába, rendszerszinten egyáltalán nem nyert igazolást.

Ezzel szemben Magyarországon csak azokat vennék nyilvántartásba, akik menedékkérelmet nyújtanának be a hazai hatóságokhoz, ám ez lehetetlen, hiszen minden megtalált embert egyszerűen papírmunka nélkül kitoloncolnak Szerbiába (tehát nem Romániába!). A valós helyzet ugyanakkor az, hogy Ausztria az idén 75 ezer szabálytalan belépőt regisztrált úgymond “elsőként”, akik szinte mind Magyarország felől érkeztek, holott nálunk hivatalosan nyoma sincs ennyi embernek.

A jelenlegi eredmény tehát az, hogy arra alkalmas országok nem kerülhettek be a Schengen-i rendszerbe, alkalmatlanok viszont belül maradhatnak. Ebből következően gyengül az európai egység, hiszen számos EU tagország a belső határellenőrzések megszigorítását, vagy egyenesen visszaállítását szorgalmazza, ami a magyar állampolgárok szabad mozgását is korlátozza.

A mostani vétókban, illetve ezek hátterében érdekelt politikusok sokaságánál azonban világos az oroszoknak való kitettség, ezért sajnos több, mint vélelmezhető, hogy az oroszok továbbra is a spájzban vannak.

Az ISZOMM álláspontja szerint az európai szuverenitás megköveteli, hogy ne csupán az európai intézményekben, hanem tagországi szinteken is keményebben közelítsünk a kikandikáló korrupció kérdéseihez!

Szanyi Tibor,

alelnök

Posted in Sajtóközlemény