Menü Bezárás

Reagálás az energia-kötbérekre

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom növekvő aggodalommal tapasztalja, hogy egyes gázkereskedők több száz millió forintos kötbérrel fenyegetnek bizonyos önkormányzatokat, amelyek részben az eddig enyhébb tél, részben pedig a fokozott energiatakarékossági erőfeszteseik folytán a tervezettnél, illetve az előre szerződöttnél kevesebb gázt használtak fel.

Tekintettel arra, hogy a kormány a hazai energiaárakat önkényesen tornázta fel úgy a piaci, mint a tényleges beszerzési árakhoz képest, továbbá hatóságilag korlátozta az iskolai, munkahelyi stb. hőmérsékleteket, teljességgel elfogadhatatlan a kisebb felhasználást büntető szabályozás.

Az ISZOMM határozottan elítéli az önkormányzatok sapkás nyuszinak nézését, amelyek akkor is bírságot kell fizessenek, ha a tervezettnél többet, és akkor is, ha kevesebbet fogyasztanak. A párt álláspontja szerint a közületi energiafelhasználás nem szerencsejáték, hanem olyan szabályozást igényel, amely világosan jutalmazza a spórolást. Mindaddig, amíg az áraknak lényegében közük sincs a tényleges piachoz, hanem annak minden összetevőjét a kormány határozza meg, addig a felelősség teljes egészében a kormány vállán nyugszik.

Az ISZOMM felszólítja a kormányt, hogy haladéktalanul térjen át olyan, visszamenőleg is érvényes szabályozásra, ami semmiképpen sem hozza hátrányba a takarékos önkormányzatokat!

Szanyi Tibor,
alelnök

Posted in Sajtóközlemény