Menü Bezárás

Sajtótájékozató az Igen Szolidaritás alapításáról

Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom üzenete: léteznek közös megoldások, amire igent tudunk mondani, a szolidaritás jegyében.

Az Orbán-kormány elmúlt tíz éves regnálása alatt létrejött szociális válság felszámolása a párt legfontosabb missziója.

Az Igen Szolidaritás a baloldali értékrendű, de eddigi pártválasztásukban immár bizonytalan emberek számára alakult meg. A baloldali szavazatok szétszóródtak, azt a látszatot keltve, mintha a baloldal nem létezne, miközben e szavazópolgárok száma lényegesen nagyobb, mint amennyit az országgyűlési és egyéb pártok lefednek.

Az Igen Szolidaritás bővíteni akarja a jelenlegi ellenzéki szavazóbázist. A meglévő, úgynevezett ellenzéki tortát egy új szelettel szeretnénk kiegészíteni. Az előválasztás ugyanakkor lehetőséget teremt a jelöltek és a pártok programjainak bemutatására, s a legalkalmasabbak megtalálására.
Szükség van tehát az együttműködésre, hogy a NER-t le lehessen váltani. Jelenleg már sokan vagyunk, de nem elegen ahhoz, hogy ezt elérjük.

Az Igen Szolidaritás a jelenlegi ellenzéki pártok partnereként jött létre a szociális fordulat víziójával. Ezért minden társadalmi alakulattal kész a párbeszédre és az együttműködésre, amelyek a szociális válság leküzdését elsődleges fontosságúnak tekintik.

A párt alapítói úgy vélik, hogy ez a szociális válság egy klíma- és egy morális vészhelyzethez is vezetett, ezért az Igen Szolidaritás missziója ezeknek a felszámolása és a szociális fordulat megteremtése Magyarországon.

Az Igen Szolidaritás álláspontja szerint a szociális válságot első lépésként csak radikális béremeléssel lehet enyhíteni: a minimálbér el kell, hogy érje a nettó 200.000,- forintot, a jelenlegi családi pótlékot meg kell triplázni, azaz 37,500,- forintra kell emelni, a legkisebb öregségi nyugdíjat pedig a jelenlegi megalázó 28.500, – forintról 100.000 forintra kell megemelni.

Az EU-ban Magyarországon a harmadik legmagasabb az ún. adóék, vagyis a megtermelt jövedelem állam által elvont és újra elosztott hányada (45 %), tehát a szociális válság felszámolásának elindításához az összeg adott, csak azt jelenleg főként a tőketulajdonosok és a korrupció viszi el. 

Az Igen Szolidaritás szerint a klímaválság legfőbb oka a szabályok nélkül és globálisan taroló neoliberális kapitalizmus, amelynek járomba hajtása igenis lehetséges feladat. A természet és az ember féktelen kizsákmányolása ugyancsak megállítható. 155 pontos programjában a párt erre is kínál megoldásokat, amelyeket készek vagyunk partnereink elképzeléseivel egybevetni.

Huszti Andrea elnök 

2020. március 6. Alakuló sajtótájékoztató

[ngg src=”galleries” display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″]
Posted in Sajtóközlemény, Velünk történt