Menü Bezárás

Sem a COVID, sem az infláció nem kegyelmez

PÁRTKÖZLEMÉNY

Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom felhívja a kormányt, valamint az árstabilitásért felelős jegybankot, hogy haladéktalan intézkedésekkel vegyék elejét a gyorsuló inflációnak, ami nem csupán a béreket, de a sokkal sérülékenyebb szociális kifizetéseket (pl. nyugdíj, családi pótlék) is drámai értékvesztésnek teszik ki.

Ahogy a rendszerszerűen túlárazott állami építkezések – a kampányszerű lakáshitelezéssel megtetézve – az egekbe emelték az építési költségeket, úgy most a járvány idején történő leállások után a visszapattant keresletnél lassabb ébredezések komoly áruhiányt, a szolgáltatásoknál pedig drasztikus áremelkedést okoznak.

Az állam ilyenkor azt kell tegye, hogy legalább a saját megrendeléseinek visszafogásával enyhítse a piaci feszültségeket. A jegybanktól ugyanakkor az lenne elvárható, hogy ne ortodox módon emelgesse a kamatokat, hiszen inflációs időkben a lakosságnak pont nem a még magasabb törlesztőrészletek hiányoznak.

Félő, hogy a vágtató infláció már fel is zabálta a novemberi nyugdíjtöbbleteket, ezen felül pedig az adósságcsapdába szorult hitelkárosultak körében újabb öngyilkossági hullámot indít el.

Az ISZOMM választási programja, a Kádár János Terv az infláció megakadályozására is világos intézkedéseket tartalmaz.

Megoldjuk.

Huszti Andrea, elnök

ISZOMM Sajtó

Posted in Sajtóközlemény