Menü Bezárás

Soha többé kirekesztést!

PÁRTKÖZLEMÉNY – PHARRAJIMOS

Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom üzenete 2020. augusztus 2-án.

1944. augusztus 2-áról 3-ára virradó éjjelén számolták föl az Auschwitz Birkenau-i úgynevezett II/E cigánytábort, legyilkolva a több, mint 3000 lakóját, akik előtte május 16-án példátlan hősiességgel álltak ellen a gyilkosok rohamának, amikor még több, mint 6000 cigány raboskodott a lágerben. Május 16-át ezért nevezzük a Roma Ellenállás Napjának, amely példátlan történelmi jelentőségű nap, hiszen előtte soha nem volt példa arra, hogy a náci gyilkoló gépezetet megzavarja bármi.

Az emberiség története azóta is tele van etnikai alapú tömegmészárlásokkal. Sőt, Európában még 1995-ben is ilyen történt Srebrenicában. A gyűlölet lángja ha éppen nem is látszik, a parázs itt van velünk.

A mai Magyarországon sajnos erősödőben van a cigányság kirekesztése, aminek kézzel fogható jeleit látjuk az iskolákban, a munkahelyeken és az élet más területein. Nevezzük nevén: szociális elnyomás, ami ráadásul a cigányság sorsán is túlmutat.

Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom az életek lassú elvételét ugyanúgy a múltba akarja zárni, mint a kivégzéseket. Ehhez felépített társadalmi szolidaritásra van szükség, amelynek elsődleges sarokkövei bizony jövedelmi intézkedések.

Az ISZOMM arra törekszik, hogy – mai értékeken nézve – a magyar dolgozók is kapják meg méltányos bérüket, tehát a minimálbér havi nettó 200.000 forint legyen, ami – arányosítva! – a fejlettebb országok minimálbér-színvonalának felelne meg! Az inaktív felnőtteknek biztosított állami juttatások rendszere mindenki esetében garantálja a hazai létminimumot elérő (szociális) minimumjövedelmet, azaz a havi 100.000 forintot! A családi pótlék pedig zárkózzék fel az európai átlaghoz, ami gyermekenként és havonta 37.500 forint, illetve ugyanekkora korpótlékra legyenek jogosultak a nyugdíjasok is!

Egy jó állapotban lévő európai ország a fentieket alaphelyzetben is képes biztosítani. A szociális válság leküzdése valamennyiünk érdeke és feladata. A szegénység leküzdése komoly hozzájárulás lenne a cigányság esélyegyenlőségének megalapozásához is.

Soha többé kirekesztést!

Huszti Andrea,
az ISZOMM elnöke

Posted in Sajtóközlemény