Menü Bezárás

Szanyi Tibor: szocializmus az USA-ban

Szanyi Tibor írása a Városi Kurírban jelent meg 2021. május 9-én.

Bő egy hónapja tűnődtem el, vajon a COVID-pandémia gyötrelmei, illetve a soha nem látott világszintű beavatkozások idején miért nem lehet közkinccsé tenni a vakcinák szabadalmait, miért kell ebből a szokásos pénzszivattyús “capitaly”-t csinálni?

Nyilván nem csak egymagam tűnődtem, hanem a világ több pontján is masszívan felmerült ugyanez a kérdés.
Az EU eredendő alapállása az volt, hogy a vállalatok önkéntes, üzleti megállapodásai előtt nincs akadály, tehát az EU-nak teendője sincs e téren. Most viszont mégis nekilátnak az ügy áttekintésének, ugyanis az USA kereskedelmi főtárgyalója, Katherine Tai a minap bejelentette, hogy a Biden-adminisztráció nagyon is támogatja a licenszek ingyenes és szabad felhasználását. Erre a meglepetésre az EU nem volt felkészülve, ám most – állítólag – alaposan megfontolják a javaslatot.

A gyógyszergyártó cégek világszövetsége természetesen élénken tiltakozik, mondván nem a licenszek léte, vagy ára akadályozza a vakcinatermelés felfuttatását, hanem egyes kormányok önzése, a határokon való pepecselés és az elosztási láncok szervezetlen infrastruktúrája.

Ám hogyan teheti meg az USA kormánya, avagy hogyan tehetné meg az Európai Bizottság, hogy a magáncégek birtokában lévő licenszeket ‘csak úgy’ nyilvánossá, elérhetővé és szabadon felhasználhatóvá tegye?

Nos, úgy, hogy rengeteg közük van hozzá. Még azt is megkockáztatom, hogy döntő erejű közük van hozzá.

Éspedig két ágon

Az egyik ág, hogy a gyógyszergyártók létezni sem tudnának az egyetemi, akadémiai alapkutatások nélkül, amelyeket viszont egy-az-egyben adófizetői pénzekből folytatnak a világon mindenütt, s többnyire közkincsként állnak ‘kvázi’ bárki rendelkezésére.

A másik pedig az, hogy az USA és az EU egyaránt azonnali dollár-, illetve eurómilliárdokat öntött az ígéretesebb vakcinagyártók nyakába, hogy azok a lehető leghamarabb onthassák a védelmet nyújtó anyagot.
Valószínűleg megállja a helyét az a vélelem, miszerint a ma elérhető COVID-ellenes vakcinák értékének bő 90 %-a amerikai és európai közpénzekből ered, de nyugodtan idevehetjük az orosz és a kínai eseteket is.

Nos, az USA új hozzáállásának legerősebb oka alighanem az lehet, hogy ott most éppen a progresszív Joe Biden lett az elnök, bár a tárgyalt intézkedés legnagyobb motorjaként az amerikai szocialista ikon, Bernie Sanders jön a képbe. Igen, szocializmust!

Posted in Írtunk