Menü Bezárás

Töröljük el az élelmiszerek áfa-terhét

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom fő jelszava, “Pénzt az embereknek!” kétféleképp érhető el. Növeljük a nettó munkabéreket és a szociális juttatásokat, illetve csökkentjük az adóterheket.

A szomszédos Ukrajnában zajló háború nagy valószínűséggel az egekbe küldi az élelmiszerárakat is. Az Európai Unióban az ellátás szerencsére nincs veszélyben, mert elegendő élelmiszert termelünk. Az árak azonban emelkednek, tehát az élelmiszerekhez való hozzáférés nagyon is veszélyben van, különösen Magyarországon az emberek alacsony jövedelme, valamint a csillagászati 27 %-os áfa miatt, amin a bizonyos termékekre bevezetett 5 %-os áfa, illetve hatósági árstop sem sokat segít.

Az ISZOMM ezért valamennyi élelmiszer esetében a 0 százalékos áfa bevezetését javasolja, amit immár az Európai Unió Tanácsán belül tavaly decemberben született megállapodás is lehetővé tesz.

A párt álláspontja szerint az árcsökkenések kedvezményezettje a lakosság kell legyen, amely ugyanúgy ellenőrizhető, mint a hatósági áras termékek esetében, természetesen a sajnos emelkedő termelői árak függvényében.

Ezzel az intézkedéssel elérhető lenne, hogy az élelmiszerárak csak az év végére emelkednének vissza a mai árszintre. Az élelmiszer-áfa fenntartása esetén a termékkör árszintje legalább az ötödével emelkedik 2022 március-december időszakban.

ISZOMM Sajtó

Posted in Sajtóközlemény