Menü Bezárás

Vak Cina – no, meg a geopolitikai PR-sajátosságok

Szanyi Tibor írása a Városi Kurírban jelent meg 2021. február 13-án.

Némely magyarságkutatók szerint az összes Vak Cina valójában a kuruc Vak Bottyán egyenes ágú leszármazottja, ám erre egyelőre nincsenek cáfolhatatlan tudományos bizonyítékok. Amint arra sincsenek, hogy a COVID-19 elleni védőoltások melyike milyen hatékonyságú. Vannak ígéretes kezdeti eredmények, de ezeknek inkább az adminisztratív státusza nyilvánvaló, semmint a valós hatása, mármint tömeges alkalmazásuk esetén.

Vannak még a geopolitikai PR sajátosságok is

A nemzetközi orvosi konszenzus szerint minden vakcina jó, ami a beoltottak több, mint 50 %-ánál védettséget biztosít. A ma ismert és tesztelt védőoltások többsége bőven hozza ezt a szintet, jóllehet a legjobbaknak hittekről is sok minden kiderül, hogy például esetleg nagyon rövid idejű védettséget adnak, vagy csak bizonyos korosztályoknál, avagy leginkább az egyéb betegségekben nem szenvedőknél.

Az, hogy ki milyen védőoltást kapjon, leginkább orvosi javallat kérdése kellene legyen, feltéve hogy a vélhetően legalkalmasabb anyag rendelkezésre áll. Ehhez képest ma ott tartunk, hogy ahány hazai párt, annyiféle vélemény és/vagy ellenvélemény kapcsolódik az egyes vakcinákhoz.

Kerülném ezt a “castingot”

Mindössze arra hívnám fel a figyelmet, ami a keleti, azaz orosz és kínai oltóanyagok körül zajlik, hogy tehát ezek netán nem lennének jók, mert nem ütik meg az amerikai, illetve európai engedélyezés feltételét jelentő sztenderdeket.

A magam részéről ugyanis biztos vagyok abban, hogy sem Kína, sem Oroszország nem kockáztatná meg, hogy vakcinákkal gyilkolja a saját polgárait. Természetesen oda-vissza lehetne emlegetni az orvoslás történetében előfordult ballépéseket, ám ez messze nem a keletiek privilégiuma. Gondoljunk csak azokra a súlyos dollár-milliárdokra, amiket az amerikai gyógyszercégek kvázi folyamatosan fizetnek a 10-20-30 év után károsnak bizonyult gyógyszereik miatt.

A lényeg, hogy semelyik eddigi COVID-19 vakcina nem tekinthető teljességgel biztonságosnak, ám mindegyik az lehet.

Nem vagyok tudós szakértő, ezért maradok a politika partvonalán

A leghatározottabban elítélem az egyik vagy másik vakcina elleni politikai kampányokat. Meggyőződésem, hogy ahol a gonosz novicsokot elő tudják állítani, ott hatékony vakcinák gyártására is képesek. Hasonlóképpen, ahonnan ez a mostani vírus jött, ott nem csak az ötezer éves orvoslás jelent komoly hátteret, hanem még az a feltételezés is, hogy netán mesterségesen állították volna elő, mert ez esetben a legtöbbet ott tudhatnak róla.

Az más kérdés, hogy a kutakodó amerikai vagy európai hatóságok számára sem a kínaiak, sem az oroszok nem igazán lelkesen adják a kért információkat. Nem tudom megtippelni sem, vajon azért ilyen szűkszavúak, mert nincsenek igazolt válaszaik a különböző kérdésekre, esetleg katonai kutatási titoktartás fogja vissza őket, avagy egyéb stratégiai megfontolásaik vannak. Ám tény, nem szaggatják az istrángot az engedélyekért, viszont nem is a Nyugat áll az érdeklődésük homlokterében, hanem inkább Ázsia, Afrika és Dél-Amerika.

Hamar, hamar?!

Másrészről viszont nem örülök annak, ha a magyar gyógyszerhatóság nyomás alatt áll, és annak sem, ha noszogatás hatására adnak ki ideiglenes (!!!) engedélyeket, ugyanakkor megértem azokat is, akik minél hamarabb eredményeket akarnak látni. Azt se felejtsük, hogy ‘de facto’ háború van: kijárási tilalom, tömeges emberhalál és főleg szociális katasztrófa!

Az orvosi statisztika azonban nagyon hasonlít a hadistatisztikához. Szenvtelenül a meghalt, megsérült, felépült kategóriákban gondolkodik mindkét terület.

Hadd hozzak hát egy katonai példát a II. Világháborúból! A német tankok (Tigris, Párduc, Panzer IV) minden paraméterükben toronymagasan felülmúlták az akkori szovjet (T34) és amerikai (Sherman) páncélosokat. Mégis, a jóval lassabb, pontatlanabb, gyengébb szovjet harckocsik gyakorlatilag legyűrték a német fölényt, két oknál fogva. Leginkább egyszerűbb, olcsóbb és gyorsabb volt a gyártásuk, továbbá volt egy apró titkuk. A gömbölydedségük okán a legtöbb ellenséges találat lepattant róluk, viszont ezáltal a német tankokhoz közel férkőzve azok szögletes oldalait támadva még az ócska célzó-képességük dacára is ki tudták lőni a gépcsodákat.

Szóval lehet egy vakcina bumfordi, ám ha arra a pici fondorlatra képes, hogy kinyiffantsa a vírust, az akkor is jó lehet, ha pár hónap engedélyeztetési vizsgálat még ráfér. Majd akkor törjünk lándzsát bármelyik felett, ha netán kiderülne róla, hogy semmit nem ér. Addig tessék csendben reménykedni, és nix pártpolitikai pattogás!

Szanyi Tibor

Posted in Írtunk