Menü Bezárás

A fizetések megtizedelése a kereskedelmet is padlóra lökte

Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom a kiskereskedelmi forgalom tartós bezuhanását a kormány teljesen elhibázott adó- és jövedelempolitikájának tudja be, amely főleg a kisebb hazai üzleteket és vállalkozásokat, illetve a munkájukból élő magyar embereket fojtogatja. A jelenség lényege, hogy a kiskereskedők terhei meredeken emelkednek, a lakosság fizetőképessége pedig csökken. Az eredmény: az idén – eddig – közel 10 százalékos kereskedelmi forgalomcsökkenés.

A Párt meglátása szerint az említett egy tizedes hátralépés sajnos teljesen egybecseng a dolgozók reáljövedelmének ugyanekkora mértékű idei csökkenésével. A legnagyobb visszaesés az üzemanyag forgalomban mutatkozik, azonban az emberek az élelmiszervásárlásaikat is kénytelenek voltak lejjebb szorítani. Ezek az adatok immár két éve szakadatlan elnyomorodásról tanúskodnak.

A súlyosbodó szociális válság abban is testet ölt, hogy a magyar kereskedelmi vállalkozásoknál nyakra-főre szűnnek meg a munkahelyek, míg a külföldi befektetők egyre több külföldit foglalkoztatnak. A magyar emberek folyamatosan teret veszítenek a saját hazájukban, miközben a kormány mindenféle gazdasági csodajelentéseket papol.

Az ISZOMM álláspontja szerint a kibontakozó megélhetési dráma a minimálbér, s ennek hatására a többi munkabérek legalább az inflációt elérő emelése, illetve a kisvállalkozásokat nyújtó adó jellegű, illetve adminisztratív terhek csökkentése lenne. Mindezek fedezete a meredeken emelkedő vállalati profitokban, továbbá a kormányzati sarcolások visszafogásában, s nem utolsó sorban az eszetlen költekezések beszüntetésében keresendő, mint például legutóbb a teljesen zavaros kipcsak-alapokba történt pénzöntés.

A Párt határozottan kitart a havi nettó ezer eurós minimálbér-követelése mellett, ami a magyar gazdaság tényleges teljesítőképességének megfelel.

Szanyi Tibor
elnök

Posted in Sajtóközlemény